Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Drevni recepti ljepote kroz vijekove

Drevni recepti ljepote kroz vijekove

Drevni recepti ljepote kroz vijekove
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2009.
  • Broj pregleda: 7.989
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Med, ružina vodica, limunov sok, glina, kana i aloe vera samo su dio prirodnog bogatstva kojim su se uljepšavale i ljepotice iz antičkog razdoblja. Još prije tri tisuće godina, antičke dame poput lijepe Helene i Andromahe trljale su kožu tamjanom, strugale je pijeskom, ukrašavale oči kholom, mazale tijelo uljem irisa, čistile kožu glinom i ispijale mnogo đumbira i cimeta kako bi naglasile senzualnost u svom glasu.

Recepti biljnih pripravaka za dugoročnu ljepotu prenosili su se s koljena na koljeno, a Kleopatra i njezine savršeno našminkane oči ideal su ljepote i dalje.

Ta je egipatska kraljica mačji oblik svojih očiju naglašavala kholom izvlačeći crte sve do sljepoočnica, a vjeđe je ukrašavala zelenim sjenilom.

Neke su antičke kraljice bijelile kožu olovnim bjelilom i ušivale jastučiće u tuniku kako bi dobile zamamne obline.

Rimljanke su natapale kosu uljem ljubičice i kupale se u magarećem mlijeku s medom kako bi im koža bila glatka i meka.

Same su smišljale i spravljale pudere od lužine, alabastera, soli i meda, miješale sjenila od praha drobljenog malahita, depilirale se mješavinom prirodnih smola i meda, poboljšavale mirisne masti od biljnih ulja, drobile lišće, korijenje, grančice i cvjetove raznih biljaka kako bi iz njih izvukle što zamamniji miris, spremale cvjetne vodice od ljiljana, perunike, sunovrata i divlje maćuhice kako bi im koža bila što mekša.

Navike i običaji od tada su se promijenili, ali su mnogi od ovih sastojaka i danas važan dio kozmetičkih preparata. Isprobajte starinske recepte za ljepotu!

Sve potrebne sastojke vjerojatno imate u smočnici: med, jaja, čaj, glina, kana... Uživajte u potpuno prirodnim i učinkovitim proizvodima vaše male kućne radionice.

Komentari

Najnovije

Najčitanije