Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2009.
  • Broj pregleda: 983
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hijaluronska kiselina mukopolisaharid s vrlo velikim molekulama koje se sastoje od disaharidnih jedinica koje se ponavljaju. Disaharidne jedinice se sastoje od N-acetilglukosamina i glukuronske kiseline.

Povijest

Hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u hidrataciji tkiva i podmazivanju zglobova. Ime je dobila od grčke riječi "hyalos" što znači staklo - zbog svog izgleda.

U medicini se počela koristiti u obliku intraartikularnih injekcija (injekcije koje se daju direktno u zglob).

1963. godine napravljeno je ispitivanje u Austriji na ukupno 313 bolesnika s artrozom. Učinkovitost na smanjenje boli je bila značajna. Nakon dugogodišnje primjene u obliku injekcija, 2002 godine počinje se pojavljivati kao dodatak prehrani u Americi.

Nakon toga, u Europi se također pojavljuju dodaci prehrani koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Fidifarm je među prvima u Europi u suradnji s Španjolskom tvrtkom Bioiberica proizveo dodatak prehrani koji sadrži visokokvalitetnu hijaluronsku kiselinu.

Hijaluronska kiselina u organizmu

Hijaluronska kiselina se nalazi u sinovijalnoj tekućini koja ima funkciju podmazivanja zglobova. Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima, neophodna je za stvaranje matrixa koji omogućuje diobu i migraciju stanica, također ima i ulogu u prenošenju signala između stanica. Odgovorna je i za elastičnost kože.

Hijaluronska kiselina ima esencijalu u ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova. Nalazi se i u hrskavici i u sinovijalnoj tekućini. U sinovijanoj tekućini održava viskoznoelastična svojstva. Za vrijeme upalnog procesa, događa se povećana razgradnja Hijaluronske kiseline uslijed stvaranja razgradnih enzima ili reaktivnih oksidacijskih skupina, a time se smanjuju viskozno-elastična svojstva sinovijalne tekućine.

Zašto je važna hijaluronska kiselina?

Važnost hijaluronske kiseline u hrskavici sastoji se u njenoj ulozi da održava strukturu čineći agregate s proteoglikanima koji su neophodni za funkciju zglobova. Do 10% hrskavičnih glikozaminoglikana čini Hijaluronska kiselina. Značajan podatak je da Hijaluronska kiselina može vezati velike količine vode (1000 puta svoju težinu). Kod osteoartritisa smanjuje se molekularna masa i koncentracija hijaluronske kiseline, što smanjuje viskozno-elastična svojstva zglobne tekućine.

Osim za zglobove, od 80-tih godina koristi se i u kozmetici. Zbog svojih svojstava vezanja vode pokazala se kao odlična sirovina za primjenu u kozmetici za usporavanje promjena na koži koje nastaju starenjem (gubitak vlage i elastičnosti).

Kako osigurati dovoljno hijaluronske kiseline?

S godinama i kod upalnih procesa količina hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u zglobovima i ostalim tkivima smanjuje. Osobe koje pojačano troše zglobove, aktivni sportaši i redoviti rekreativci također imaju potrebu za nadoknadom hijaluronske kiseline u obliku dodatka prehrani.

Budući da ima svojstva hidratacije tkiva, uzimanje hijaluronske kiseline u obliku dodatka prehrani također povoljno utječe na izgled kože.

Komentari

Najnovije

Najčitanije