Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Imate li zdravu tjelesnu težinu?

Imate li zdravu tjelesnu težinu?

Imate li zdravu tjelesnu težinu?
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.08.2015.
  • Broj pregleda: 2.695
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je zdrava tjelesna težina?

Iako bismo svi mi htjeli dobiti jasne i konkretne informacije pomoću kojih ćemo znati koja je naša zdrava tjelesna težina, nažalost, nije sve tako crno i bijelo. Zdrava tjelesna težina se ne može jednostavno izračunati pomoću generalnih faktora. Ovisi o nizu faktora, uključujući dob, spol, oblik tijela, gustoću kostiju, omjer masti i mišića, cjelokupno zdravlje i visinu. Uzmite to u obzir kada računate svoju idealnu težinu.

Posljednja dva desetljeća se indeks tjelesne mase pokazao dobrim u određivanju zdrave tjelesne težine. No, indeks tjelesne mase nije uvijek najbolje rješenje. On je praktičan kada se analizira populacija, a ne pojedinac.

Vaša zdrava tjelesna težina može biti drugačija od članova obitelji ili prijatelja, bez obzira na to jeste li ili niste iste visine. Ne trebate se uspoređivati s ostalima jer su svi drugačije građeni. Ne smijete narušavati svoje zdravlje pretjeranom mršavošću ili pretilošću.

Kako bi stvar bila još kompliciranija, čak se ni svi stručnjaci ne slažu oko toga koji je najbolji način određivanja zdrave tjelesne težine. Ponekad se zdrava tjelesna težina razlikuje od zemlje do zemlje. Primjerice, u Nizozemskoj možete biti pretili, a u Velikoj Britaniji premršavi ako slijedite njihove vodiče za zdravu tjelesnu težinu.

Indeks tjelesne mase i omjer opsega struka i bokova su dva načina pomoću kojih liječnici najčešće određuju u koji rang spada vaša tjelesna težina. Oba načina su relativno pouzdana, ali je omjer opsega struka i bokova nešto točniji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije