Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kada je preplanulo postalo lijepo?

Kada je preplanulo postalo lijepo?

Kada je preplanulo postalo lijepo?
  • Objavljeno: Utorak, 08.06.2010.
  • Broj pregleda: 830
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Već smo do sada naučili da prekomjerna izloženost UV zrakama može dovesti do raka kože. Zašto tako mnogo nas još uvijek dovodi sebe u opasnost pomoću solarija?

Što nije u redu s prirodno blijedom kožom? Očito puno toga jer oko četvrt milijuna mladih u dobi od 11 do 17 godina koristi solarije da bi postigli preplanulost. To šalje snažnu poruku: preplanulo je lijepo.

Preplanula koža se nekada povezivala s fizičkim radnicima. U europskoj kulturi postala je poželjna dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je postala znak bogatstva. Samo oni s novcem imali su slobodnog vremena kako bi stekli preplanulost.

Opasnost od raka kože (poznatijeg kao maligni melanom u najsmrtonosnijem oblik) je lebdila nad solarijima nekih 30 godina. Međutim tek su u 2009. godini međunarodni stručnjaci ukazali prstom kada je Međunarodna agencija za istraživanje raka promijenila svoju ocjenu solarija iz „vjerojatno kancerogen za ljude" u "kancerogen za ljude".

Naša generacija ima prednost. Znamo opasnost od raka kože, ali mnogi od nas još uvijek odabiru ignorirati to. Zašto? Mnogi ljudi kažu da izgledaju i ostavljaju dojam mnogo zdravijih osoba s preplanulom kožom.

Sunce je najučinkovitiji način da naše tijelo proizvodi vitamin D ili, točnije, vitamin D3. Ovo nije zeleno svjetlo za izležavanje na suncu, samo hodanje vani će vam dati ono što trebate.

Tijekom zimskih mjeseci naše tijelo se bori da bi dobilo dovoljno tog vitamina iz sunčeve svjetlosti. Međutim, višak vitamina D3 od proljetnih i ljetnih mjeseci može se pohraniti u tijelu i iskoristiti tijekom zimskog perioda.

Pretjerano izlaganje UV zračenju može uzrokovati značajne štete za vašu kožu.

Bore

UVA zrake od sunca mogu prodrijeti dublje u kožu i oštetiti kolagen. UVA zrake razgrađuju kolagen što rezultira borama. Nakon što je kolagen oštećen, ne može se sam obnoviti.
Do 80% starenja kože je uzrokovano suncem.

Pjege

Pjege su znakovi oštećenja kože i mogu se razviti kao rezultat previše izlaganja suncu.

Pjege se često nalaze na licu, nogama, leđima i rukama. Osobe koje se redovito sunčaju mogu razviti pjege po svim dijelovima kože.

Preplanulost

Suprotno uvriježenom mišljenju, preplanulost je znak oštećenja kože.

Kod izlaganja suncu, melanociti proizvode melanin, tamni pigment koji stvara preplanulost.

Opekotine od sunca

Pretjerano izlaganje suncu, može rezultirati bolnim opeklinama. UV zrake prodiru duboko u slojeve kože i ubijaju žive stanice kože.

Kao odgovor na tu traumu, vaše tijelo povećava dotok krvi u oštećeno područje, tako da bijele krvne stanice mogu ukloniti mrtve stanice kože. Taj protok krvi uzrokuje toplinu i crvenilo na opečenom području.

Ima dokaza da te opekline mogu dovesti do oštećenja DNK. Ponovljene opekline dramatično povećavaju rizik za razvoj raka kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije