Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako do savršenog tena

Kako do savršenog tena

Kako do savršenog tena
  • Objavljeno: Petak, 20.03.2009.
  • Broj pregleda: 4.116
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Porculanski bijela koža

Kao: Julianne Moore, Nicole Kidman, Courteney Cox Arquette

U ovu kategoriju spadate ako: sunce i vi niste baš na prijateljskoj nozi. Imate sjevernoeuropski tip kože: porculanski i providan, moguće čak sa pjegama, i automatski gorite ili teškom mukom postižete poluten. Za vas njega na suncu ima isključivo zaštitnu funkciju.

Želite li biti preplanuli - za vas je najbolji lažni ten (koji ćete postići u solariju ili pomoću sredstava za samotamnjenje). Ovo je jedini način da se sa odmora ne vratite bijeli.

I pored toga, strogo izbjegavajte sunce u onim satima kada je najjače i nosite najjači zaštitni faktor. SPF 30 (SPF - sun protecting factor = zaštitni faktor) pruža 96,6% zaštite, tako da je najbolje odlučiti za njega. Ako imate uza sve i osjetljivu kožu, spustite zaštitni faktor za pola. SPF 15 daje 93,3% zaštite. Ako faktor povećate za pola, povećavaju se i kemikalije, koje osjetljivi tip kože ne podnosi. Ako ste ovaj tip a koristite SPF 45, možete dobiti snažan osip. Izbjegavajte i parfeme, koji na suncu mogu na koži ostaviti fleke. Ne zaboravite da parfimirane kreme mogu kožu učiniti još osjetljivijom.

Stručnjaci kažu kako visoki zaštitni faktori uljuljkaju ljude u lažnu sigurnost, jer smatraju kako mogu duže vremena biti na suncu. Tako se napravi najveća šteta. Sa veoma svijetlom kožom ne smijete nikada zaboraviti kako, čak i ako ste u hladu, štetne se UV zrake mogu reflektirati na pijesku, asfaltu ili vodi, a opasni su i oblačni dani. Držite se blagih proizvoda i ne zaboravite zaštititi uši, razdjeljak, stopala, leđa, potiljak i vrat. To su mjesta na kojima se najčešće javlja rak kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije