Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koža i sunce

Koža i sunce

Koža i sunce
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.007
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što treba znati o suncu?

Sunce je oduvijek pojam svjetla, topline i života. Ima vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja i poboljšanja vitalnosti, a važno je i za normalno odvijanje metaboličkih funkcija u organizmu. UV-zrake potiču sintezu vitamina D, nužnog za razvoj i jačanje kostiju.

Preplanuli ten, naročito kod mladih ljudi, zrači svježinom, vitalnošću i zdravljem.

Kako se pripremiti za izlaganje suncu?

Koliko god je umjereno izlaganje suncu korisno za organizam, pretjerano izlaganje suncu može štetiti. Čak ni hlad ne pruža potpunu zaštitu od sunca jer dio sunčevih zraka ne dolazi izravno od sunca, već odbijanjem od površine zemlje. Tako je posebno opasno sunce uz površinu vode. Veliki dio sunčevih zraka se odbija i na snijegu, tako da je i zimi potreban oprez.

Dio sunčeva spektra koji ima najvažniji utjecaj na kožu je ultraljubičasto svjetlo. Polovica ultraljubičastog zračenja prodire u kožu, dok se preostala količina sunčevih zraka reflektira. Koža ima vlastiti obrambeni mehanizam pa se pri izlaganju suncu u koži stvara pigment melanin. Time koža tamni i postaje otpornija na sunčeve ultraljubičaste zrake. Zato kožu treba unaprijed pripremiti za intenzivnije izlaganje suncu. Sunce uzrokuje stvaranje slobodnih radikala kisika koji su važan uzrok starenja kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije