Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kreme protiv bora i lijepa koža

Kreme protiv bora i lijepa koža

Kreme protiv bora i lijepa koža
  • Objavljeno: Srijeda, 06.04.2011.
  • Broj pregleda: 2.554
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnoge kreme protiv bora koje se prodaju u drogerijama, ljekarnama i na internetu obećavaju da će smanjiti bore i spriječiti ih, ili preokrenuti oštećenja uzrokovana suncem.

Ali, funkcioniraju li? Istraživanja pokazuju da neke kreme protiv bora sadrže sastojke koji mogu poboljšati izgled bora. Ali, mnogi od tih sastojaka nisu podvrgnute znanstvenim istraživanjima kako bi se dokazala njihova korist.

Ako ste u potrazi za face-liftingom u boci, vjerojatno ga nećete naći u kremama protiv bora. Ali one mogu poboljšati izgled vaše kože, ovisno o tome koliko dugo ih koristite i tipu aktivni sastojaka u krema protiv bora.

Uobičajeni sastojci krema protiv bora

Učinkovitost krema protiv bora djelomično ovisi o aktivnim sastojcima koji se nalaze u njima. Ovdje su neki uobičajeni sastojci koji mogu rezultirati blagim do umjerenim poboljšanjima.

Retinol

Retinol je derivat vitamina A, prvi antioksidans koji se naširoko koristi u kremama protiv bora. Antioksidansi su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale, nestabilne molekule kisika koje razgrađuju stanice kože i uzrokuju bore. Retinol je manje moćan od derivata vitamina A tretinoina. Tretinoin je dostupan samo na recept.

Hidroksi kiseline

Alfa hidroksi kiseline su sintetičke verzije voćnih kiselina. Te kiseline uklanjaju gornji sloj starih, mrtvih stanica kože i potiču rast glatke, ravnomjerno pigmentirane nove kože. Hidroksi kiseline povećavaju osjetljivost na oštećenja od sunca, stoga uvijek nosite zaštitu od sunca tijekom uporabe i barem tjedan dana kasnije.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 pomaže regulirati proizvodnju energije u stanicama. Neke studije su pokazale smanjenje finih bora oko očiju, bez nuspojava. Druge studije pokazuju da primjena prije izlaganja suncu štiti od oštećenja od sunca.

Bakar peptidi

Bakar je element u tragovima koji se nalazi u svakoj stanici. U proizvodima koji se primjenjuju na koži, dolazi u kombinaciji s malim fragmentima proteina koji se zovu peptidi. Bakar peptidi poboljšavaju zacjeljivanja rana. Oni također stimuliraju proizvodnju kolagena i mogu poboljšati djelovanje antioksidanata.

Kinetin

Kao faktor rasta biljaka, kinetin može poboljšati izgled bora i nejednake pigmentacije s minimalnim iritacijama. Nejasno je kako funkcionira, ali može pomoći u smanjenju bora tako što pomaže koži zadržati vlagu, a stimulira proizvodnju kolagena. To također može biti moćan antioksidans.

Ekstrakti čaja

Zeleni, crni i oolong čaj sadrže spojeve s antioksidativnim i anti-upalnim svojstva. Ekstrakti zelenog čaja se najčešće nalaze u kremama protiv bora.

Najnovija istraživanja pokazuju da određeni sastojci mogu poboljšati izgled bora. Međutim, većina krema protiv bora nije podvrgnuta sveobuhvatnim, ciljanim istraživanjima koja traže da dokaže ova korist.

Vjerojatno ćete morati koristiti kremu protiv bora jednom ili dva puta dnevno nekoliko tjedana prije nego što primijetite bilo kakvo poboljšanje. I nakon što prestanete s uporabom proizvoda, vaša koža će se vjerojatno vratiti na prvobitni izgled.

Krema protiv bora može smanjiti bore, ovisno o tome koliko često koristite proizvod, ovisno o vrsti i količini aktivnog sastojka i opsega bora kojih se želite riješiti.

Ali ako želite imati lijepu kožu, isprobajte pouzdanije načine za poboljšanje i održavanje mladenačkog izgleda kože.

Zaštitite svoju kožu od sunca. Izloženost ultraljubičastom (UV) svjetlu ubrzava prirodni proces starenja kože, što uzrokuje bore i grubu kožu. U stvari, izlaganje suncu je broj 1 razlog za znakove starenja na koži, uključujući i neujednačenu pigmentaciju. Zaštitite svoju kožu i spriječite buduće bore ograničavanjem vremena koje ćete provesti na suncu i uvijek nosite zaštitnu odjeću i kape. Također, koristite kremu za sunčanje kada god ste vani, čak i zimi.

Pri odabiru proizvoda za njegu kože, odaberite one s ugrađenom zaštitom od sunca, najmanjeg faktora 15. Također, budite sigurni da odaberete proizvode koji imaju širok spektar zaštite, što znači da blokiraju UVA i UVB zrake.

Nemojte pušiti. Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih žila u najudaljenijim slojevima kože. Također šteti kolagenu i elastinu, vlaknima koja daju koži čvrstoću i elastičnost. Kao rezultat toga, koža počinje sivjeti i preuranjeno dobiva bore.

Postoje neki dokazi da određeni vitamini u prehrani pomažu u zaštiti kože, osobito vitamini A, C, B3 i D. Jedite zdravo i imat ćete ljepšu kožu.

Ako ste zabrinuti za izgled kože, posjetite dermatologa. Može vam pomoći da imate prilagođen plan njege kože procjenjujući vaš tip kože, stanje kože i preporuke proizvoda koji će vjerojatno biti učinkoviti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije