Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kućni salon ljepote

Kućni salon ljepote

Kućni salon ljepote
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.463
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prirodna njega kože

Za one koji su osjetljivi na konzervanse i druge kemijske sastojke preparata za njegu, ili im je samo novčanik osjetljiv na visoke cijene ovakvih proizvoda, pravo rješenje je domaća radinost.

Njega kože prirodnim namirnicama koje su i dostupne i jeftine, rasteretit će kućni budžet i doprinjeti da svaka žena, koja to želi, izgleda lijepo. A koja ne želi? Jedino je pitanje - kako izabrati ono što odgovara određenom tipu kože ili problemu u vezi s njom.

Prednost njege voćem, povrćem, biljem i prirodnim uljima je u tome što ne sadrže konzervanse, emulgatore i druge kemijske preparate, već na prirodan način doprinose ljepoti žene.

Da bi koža bila zdrava, što nesumnjivo doprinosi ljepoti, a u zavisnosti od tipa kome pripada, tokom čitave godine mogu se koristiti med, bijeli luk, jabuke, bademi, banane, jaja, jogurt, krumpir, kupus, limun, masline, žitarice, peršin, koji će je negovati i pomoći joj da bolje funkcionira. Tu su i sezonski darovi prirode: jagode, maline, breskve, grožđe, ruža, celer, bundeva, crna rotkva, krastavac, kruška, rajčica, nana, ruzmarin, špinat, mrkva, šipak... Svi imaju blagotvorna svojstva a koje ćemo od njih koristiti, zavisi od potreba kože.

Normalnom tipu godit će jabuka ili breskva zbog hidratacije, banana i bundeva zbog obilja vitamina, celer za osvježenje i elastičnost; jagoda, malina, trešnja kao i čaj od peršina za osvježenje i posvetljavanje tena...

Ali, lako je sa kožom koja je zdrava i nezahtjevna. Kako žednoj i suhoj koži udovoljiti i postići da bude ljepša? Med kao osnova, koji je za osjetljivu i suhu kožu nezamjenjiv, u kombinaciji sa žumanjkom, izvorom lecitina, ili mladim sirom zbog obilja vitamina i oligo elemenata (natrija, kalcija, magnezija). Blagotvorna je i masaža jednakim djelovima maslinovog i bademovog ulja. Krumpir je vrlo djelotvoran za njegu suhe kože ako je skuhan, izgnječen i pomješan sa malo mlijeka. Odličan je i tonik od mješavine kolutova krastavca i mlijeka.

Za čišćenje masne kože blagotvorne su maske na bazi limuna, grožđa, ili špinata kuhanog u mlijeku koji se još topao stavlja na lice. Čajevi od kamilice ili ruzmarina djeluju smirujuće, ublažavaju crvenilo i otoke a pogodni su za umivanje bubuljičave i nečiste kože. Tinktura od bijelog luka je odličan antiseptik. Blagotvorne su i maske od mekinja, meda i jogurta...

Izbor darova koje nam nudi priroda gotovo je neograničen. Ako se na pravilan način koriste, efekat će biti izuzetan. Čuveni francuski travar je rekao: "Ako bi žena njegovala lice ružom, tijelo bršljanom a hranila se često mrkvom, možda bi se zaista približila stvarnoj ljepoti".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije