Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mitovi o vrećicama ispod očiju

Mitovi o vrećicama ispod očiju

Mitovi o vrećicama ispod očiju
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.06.2010.
  • Broj pregleda: 2.172
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gledate se u ogledalo nakon premalo sna i vidite podbuhle oči okružene tamnim krugovima. Mogli bi se zakleti da ćete u buduće više spavati ili samo šminkom pokušati popraviti štetu. Ali, jeste li se ikada zapitali od kud dolaze ti tamni krugovi? Zašto neki ljudi uvijek imaju tamne krugove ispod očiju, dok drugi mogu ostati budni cijelu noć, bez da ih njihove oči odaju?

Postoji nekoliko razloga zašto dolazi do tamnih, podbuhlih kapaka.

Starenje - koža oko očiju je obično tanja i labavija od kože na drugim dijelovima tijela. Kako starimo, postaje još tanja. To omogućava prikupljanje tekućine, uzrokujući podbuhli izgled. Vene ispod kože mogu stvoriti tamni izgled kože.

Položaj spavanja - horizontalan položaj može potaknuti tekućinu da se prikuplja ispod očiju. Ona također promiče proširenost vena ispod očiju, koje dodatno zatamnjuju izgled kože. Začepljenje nosa ili sezonske alergije također uzrokuju širenje krvnih žila pod očima.
  
Zadržavanje tekućine - sve što uzrokuje zadržavanje tekućine u organizmu, kao što je PMS, može povećati natečenost oko očiju.

Genetsko naslijeđene "vrećice ispod očiju"

Medicinski problem - natečene oči mogu biti prvi znak zadržavanja tekućine u organizmu zbog medicinskih problema, kao što su bubrežne bolesti ili bolesti jetre, a također mogu biti nuspojava lijekova koje uzimate. Ako vam se razvijaju nove, značajne otekline oko očiju koje se ne poboljšavaju, obratite se svom liječniku, pogotovo ako primijetite zadržavanje tekućine drugdje u tijelu, kao što su noge.

Što možete učiniti s njima?
Uobičajena preporuka za tamne kolute i podbuhle oči je obilje od sna. Ali, lijekovi koji kontroliraju simptome problema sa sinusima ili alergijama mogu smanjiti podbuhli izgled očiju. Ograničavanje unosa soli može smanjiti zadržavanje tekućine.

Šminka, razne kreme i masti mogu biti od koristi. Redovita upotreba krema za sunčanje je dobra ideja jer je tanka koža ispod očiju naročito osjetljiva na sunčeve zrake.

Raširena je pretpostavka da su podbuhle oči i tamni krugovi ispod očiju dokaz nedostatka sna, umora ili bolesti. To je daleko od dokazanog.

Ali, mogu se pojaviti zbog načina na koji spavamo - horizontalno. Tekućina se akumulira i krvne žile se šire, zbog čega kapci izgledaju dosta tamno i otečeno. Dodajte tomu jako svjetlo u kupaonici, nedostatak šminke i oči mogu izgledati prilično jadno u jutro!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije