Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Na vrijeme spriječite starenje kože

Na vrijeme spriječite starenje kože

Na vrijeme spriječite starenje kože
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2009.
  • Broj pregleda: 883
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tri su zlatna pravila prevencije: hidratacija,hidratacija i još hidratacije. Naime, vremenom naša koža gubi elastičnost, a suha koža lakše se nabora, zbog čega je njegu potrebno započeti od rane mladosti.

Kako starimo, naša koža počinje gubiti elastičnost. Počinju se razvijati bore, a koža prestane izgledati vitalno kao nekad. Kako bi ostala glatka i zategnuta, potrebna joj je redovita briga i pažnja. Neki znakovi starenja su neizbježni, no ipak svojim utjecajem možete učiniti mnogo i spriječiti starenje kože, a na isti način i koliko god to zastrašujuće zvučalo rak kože. Saznajte kako!

Od tri sloja kože najvažniji je središnji dermis koji joj daje napetost, a građen je od kolagenih i elastičnih vlakana te međustanične tvari. Međustaničnu tvar čine složeni spojevi od kojih je najvažnija hijarulonska kiselina koja ima iznimno važnu ulogu jer "navlači" vodu, omogućujući time dobru hidrataciju, što se direktno odražava na njezinu čvrstoću.

Naime, postoje dvije vrste starenja: kronološko i prijevremeno. Unutrašnje ili kronološko starenje je univerzalan i nezaustavljiv proces. Obilježen je promjenom fizioloških funkcija cijelog organizma. Bore nastaju zbog pojačanog korištenja mišića jer koža s vremenom ne može pratiti mišićne kretnje. Najčešće se pojavljuju na čelu, oko očiju i na obrazima. Prijevremeno starenje nije univerzalan proces. Obilježeno je promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima izloženim djelovanju različitih faktora, najviše sunca.

Postoji više načina kako spriječiti starenje kože. Primarna prevencija provodi se od rane mladosti. Ako boravite duže vrijeme na suncu, te ako vježbate ili plivate na otvorenom, nemojte zaboraviti više puta nanijeti zaštitnu kremu. Dim cigareta također jako šteti koži. Nije važno jeste li pušač i sam boravak u zadimljenim prostorima jako šteti vašoj koži. Bitan faktor koji utječe na starenje kože je i prehrana. Potrebno je konzumirati puno voća i povrća koji tijelu daju puno vitamina i antioksidanse koji sprečavaju raspadanje kolagena i elastina u našoj koži.

Sunčeve UV zrake prodiru duboko u tkivo kože i tako pospješuju stvaranje bora, isušuju kožu, a u najgorem slučaju mogu uzrokovati rak kože.Kada smo već kod izlaganja kože suncu, jeste li znali da čak 90 posto slučajeva raka kože pojavljuje se na površinama kože koje su redovito izložene sunčevom svjetlu ili ultraljubičastom zračenju a to su prije lice, ramena, dekolte i nadlaktice.

Istraživanja su pokazala da kofein štiti kožu od štetnih ultraljubičastih zraka te smanjuje rizik od pojave kancerogenih stanica. U laboratorijskim ispitivanjima kofein je pomogao da se oštećene stanice potpuno povuku, a zdrave su stanice ostale neoštećene.

Dakle, kada ste na suncu, zaštitite kožu. Nosite zaštitnu odjeću kao što su kape, košulje dugih rukava, duge suknje ili hlače. Koristite hidratantne kreme i pudere sa zaštitnim faktorom. Ultraljubičasto svjetlo je najjače u sredini dana, zato nastojite izbjegavati izlaganje suncu u to doba. Izbjegavajte izlaganje UV zračenju od lampi za sunčanje i solarija. Redovno pregledavajte kožu kako bi otkrili razvoj sumnjivih izraslina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije