Prirodna vitkost uz pomoć jabučnoga octa

Prirodna vitkost uz pomoć jabučnoga octa

Prirodna vitkost uz pomoć jabučnoga octa
  • Objavljeno: Subota, 02.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako ocat sprječava stvaranje masnoće

Kiselina koju sadrži jabučni ocat spaja pet lipidičkih meha­nizama (koji oslobađaju masnoću). Tako se masnoće u tijelu brzo razgrađuju.

Već u sluznici usta octena kiselina blokira hormonsko dava­nje signala koji u pretilih ljudi tijekom žvakanja slatkog ili ugljikohidrata (npr. kruha, tjestenine) za nekoliko minuta naprave „jednosmjerni put masnoće". Ovaj jednosmjerni put vodi iz crijeva kroz krv i jetru u masne naslage. Enzimi koji izazivaju debljinu djeluju pritom u najsitnijim krvnim žilama koje okružuju masne stanice. Na toj kritičnoj točki svih preti­lih ljudi propuštaju se trigliceridi (molekule masnih stanica) u naslage masti potkožnoga tkiva, bokova ili trbuha.

Ocat za želudac i crijevo

Octena kiselina u želucu veže kiseline te tako snižava pH-vrijednost i daje kiselost želučanom soku. Ova je kiselost važna za probavljanje bjelančevina jer isključivo određena tjelešca bjelančevina, hormoni stresa, imaju »zlatni ključ« za otvaranje adipozita (masnih stanica).

Octena kiselina potiče rad crijeva: ubrzava se prijenos hrane, tako se dio masnoća samo dijelom probavlja i izlu­čuje stolicom - dakle, ne dospijeva u krv i masne stanice.

Želja za novim okusima

Ocat budi smisao za nove, do sada nepoznate nijanse okusa ublažavajući želju za hranom koja deblja - slatkišima, slanim i masnim živežnim namirnicama.

Povećano disanje stanica

Octena kiselina potiče disanje stanica, a time povećava dobi­vanje energije i snagu svih stanica. To se događa na dva načina:

Octena kiselina bitno poboljšava iskorištavanje željeza. Ona pomaže u stvaranju veće količine crvenih krvnih stanica koje nose neophodan kisik u sve stanice tijela.

Octena kiselina pojačava stvaranje molekula bjelančevina u svim stanicama. Posljedica toga je pojačanje metabolizma pa se čovjek tjelesno i duševno osjeća znatno vitalniji. Octenoj kiselini su za oba djelovanja potrebne masti iz tijela koje sagorijevanjem moraju dati energiju. Ona ove masti uzima iz masnih stanica - tako čovjek mršavi.

  • Trebate li mršavjeti uz pomoć jabučnoga octa?
  • Imate li više od osam kilo­grama prekomjerne težine?
  • Jeste li prijepodne i poslije­podne često umorni?
  • Nalazi li se suvišno salo pretežito na trbuhu i kuko­vima, a manje u potkožnom tkivu (npr. grudi, ruke itd)?
  • Je li vam trbuh ujutro nape­tiji i ravniji nego navečer?
  • Jedete li slatko najmanje dva puta na dan?
  • Imate li često proljev, napi­njanja i stolicu lošega mirisa?
  • Jeste li često noću gladni?
  • Solite li previše hranu?
  • Osjećate li hladnoću i kad ste normalno odjeveni?
  • Jeste li nekada bili prilično vitki?
  • Događa li vam se katkad da praktički »preko noći«, dakle od danas do sutra, dobijete kilogram ili više?

Jedan do dva potvrdna odgovora: Octena kiselina može vam pomoći samo na duže vrijeme.

Tri do osam potvrdnih odgovora: Idealan ste tip za kuru s jabučnim octom.

Devet do deset potvrdnih odgovora: Vaš metabolizam masti je poremećen. Preporu­čujemo vam dužu kuru s jabučnim octom.

Više ovoj temi pročitajte u knjizi:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije