Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Psorijaza i ljeto

Psorijaza i ljeto

Psorijaza i ljeto
  • Objavljeno: Utorak, 13.08.2013.
  • Broj pregleda: 142
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Toplo vrijeme uglavnom znači olakšanje simptoma psorijaze. Sunčeva toplina će ublažiti iritiranu kožu, a povećana vlažnost zraka će smanjiti njezinu suhoću. Ipak, proljeće i ljeto vas mogu učiniti nervoznima zato što je to doba kada trebate pokazati kožu. Koristite ove savjete kako biste maksimalno iskoristili ljeto.

Sunčajte se

Sunčeva svjetlost je glavni razlog zbog kojeg se simptomi psorijaze ljeti ublažavaju. Kontrolirano izlaganje suncu će imati blagotvorno djelovanje na kožu.

Sunčajte se oko 5 minuta dnevno i vrijeme postupno povećavajte do 15 minuta. Stavite kremu za sunčanje na sve dijelove tijela osim na kožna oštećenja.

Opekotine će pogoršati simptome psorijaze, stoga se ne izlažite suncu više od 15 minuta, naročito ne bez zaštite.

Ako je vaše sunčanje bilo dulje od 15 minuta, stavite kremu za sunčanje i na oštećene dijelove kože. Odaberite kreme koje su namijenjene za osjetljivu kožu jer ćete na taj način smanjiti vjerojatnost iritacija uzrokovanih kremama za sunčanje.

Plivajte

Plivanje, pogotovo u slanoj vodi, će potaknuti uklanjanje mrtvih stanica kože i ublažiti simptome psorijaze. Ipak, slana i klorirana voda mogu kožu učiniti suhom. Nakon kupanja kožu dobro isperite i namažite blagom hidratantnom kremom.

Ohladite se

Toplina i znojenje mogu pogoršati simptome psorijaze, naročito na području lica i vlasišta. Klima uređaji će vas poštedjeti znojenja, ali će i isušiti kožu. Ako svakodnevno provodite vrijeme uz klima uređaj, kremu nanosite jednom ili dva puta dnevno.

Nosite udobnu i prozračnu odjeću

Ako ćete nositi tijesnu odjeću koja nije prozračna, koža može još više pocrveniti i svrbjeti. Nosite odjeću koja je udobna, od prirodnih materijala i prozračna. Zaštitit će vas od sunca i omogućiti koži da diše.

Spriječite ubode insekata

Ugrizi komaraca ili drugih insekata mogu pogoršati simptome psorijaze. Nanosite kreme za zaštitu, ali samo one koje su namijenjene za osjetljivu kožu. Najbolja prevencija je nošenje odjeće s dugim rukavima i smanjenje boravka u prirodi tijekom sumraka, kada su kukci najaktivniji. Svijeće protiv insekata također mogu pomoći.

Opustite se

Anksioznost pogoršava simptome psorijaze. Iskoristite ljeto za aktivnosti koje vas opuštaju. Pođite na odmor, ostavite posao i sve brige iza sebe. Kod kuće radite stvari koje će vam pomoći da se opustite, kao što je šetanje ili čitanje knjiga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije