Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razbijeni mitovi ljepote

Razbijeni mitovi ljepote

Razbijeni mitovi ljepote
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2009.
  • Broj pregleda: 937
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zasuti smo mitovima o ljepoti i teško je prepoznati koji uistinu vrijede, a koji su samo bapske priče. Zato smo za vas izabrali savjete stručnjaka koji će vam otkriti što primijeniti u svakodnevnom životu, a što odbaciti.

MIT 1: SPF faktor dovoljno je nanositi samo po sunčanom vremenu

Laž. Licu je SPF zaštita potrebna neovisno o tome kakvo je vani vrijeme, čak i po kiši. Stewart Long, znanstveni savjetnik u Boots Skincare centru kaže da bi po zimskom suncu u Europi koži trebalo 36 sati da pocrveni, međutim zimi je pojačana količina UVA zraka koje utječu na starenje kože. UVA zrake zaslužne su za stvaranje bora, obješenu kožu i stoga je protiv njih potrebna zaštita tijekom cijele godine. Tijekom zime dovoljna je i hidratanta krema sa SPF faktorom.

MIT 2: Potrebno je koristiti sve proizvode iz iste kozmetičke linije

Laž. Ako slijedite ovo pravilo, sigurno vas vole prodavačie u parfumerijama. Iako mnoge kozmetičke kuće izdaju cijelu liniju proizvoda namijenjenu vašem tipu kože, nije dokazano da ćete profitirati kumulativnim korištenjem cijele linije. Nema ničeg lošeg u ubacivanju proizvoda drugih kuća u režim ljepote, čak i ako preferirate određen brand.

MIT 3: Koža mora biti očišćena do zategnutosti

Laž. Svi volimo svježu, čistu i zategnutu kožu, ali koža koju ste očistili tako da "škripi" nije zdrava. Koža ima prirodni sloj ulja, masnoće i vode koja je štiti od loših vanjskih utjecaja poput bakterija i zagađivača. Pranje proizvodima na bazi sapuna odstranjuje tu barijeru i vrlo je agresivno. Odlučite se radije za blaga, kremasta mlijeka i emulzije za čišćenje lica koja dodatno hidratiziraju kožu, a ručnik i sapun ostavite za neke druge prilike.

MIT 4: Pasta za zube suši prištiće

Uglavnom laž. Otkako je Cindy Crawford ovu metodu navela kao svoj omiljeni način rješavanja neugodnih prištića, žene diljem svijeta stavljaju na prištiće malu količinu paste za zube preko noći. Ovaj trik američkih vojnika nekim ženama pomaže, ali velikoj većini on je još samo jedan od proizvoda koji će iziritirati kožu. Radije kupite specijalan gel za prištiće u ljekarni.

MIT 5: Puno vode pomaže suhoj koži

Laž. Začudo, razbijen je i ovaj mit. Ono što kožu održava vlažnom prirodna su ulja na površini kože, a ne voda. Voda pomaže našim unutarnjim organima, ali za kožu je ipak potrebna dobra hidratantna krema.

MIT 6: Sjenilo mora biti iste boje kao i oči

Laž. Sjenilo boje vaših očiju najneprimjetnija je opcija za isticanje boje očiju. Da bi osvježili oči i učinili ih blistavim odlučite se za kontrastne boje ili pak harmonične tonove, savjetuje MAC-ov vizažist Neil Young. Što je boja sjenila kontrastnija boji očiju, učinak je dramatičniji. Tako će crni smokey-eye imati jači učinak kod žena svijetlih očiju nego kod tamnih očiju. Kao generalno pravilo Neil predlaže slijedeće:

Plave oči: harmonični tonovi - zelena, žuta, ružičasta; kontrastne boje - smeđa, crna, ljubičasta, suprotan ton - narančasta.

Zelene oči: harmonični tonovi - plava, žuta; kontrastne boje - crna, ljubičasta, brončana, boja bakra; suprotan ton - crvena.

Smeđe-zelene i svijetlo-smeđe oči: harmonični tonovi - smeđa, boja breskve i koralja; kontrastne boje - crna, plava, ljubičasta; suprotan ton - plava.

Tamno-smeđe oči: harmonični tonovi - crvena, narančasta; kontrastne boje - crna, ljubičasta, siva, zelena; suprotan ton - plava.

MIT 7: Od brijanja dlačice rastu brže, gušće i čvršće

Laž. Potpuno netočno! Da je ova tvrdnja točna, svaki bi muškarac koji ima problem s ćelavosti brijao glavu bez prestanka. Pri brijanju, oštrice žileta klize po površini kože i režu dlačicu ukoso, ostavljajući vrlo oštar rez. Prvih par dana dlačice nisu dovoljno dugačke da bi prijanjale uz kožu, pa će izrast biti nešto oštriji, ali dlačice uvijek rastu otprilike 1cm na mjesec. Istina je doduše da depilacija voskom dlačice čini tanjima i rjeđima, jer postepeno uništava folikulu dlačice, pa uvijek možete izabrati i neku od drugih metoda depilacije i epilacije.

MIT 8: Kokosov putar za tijelo i maslinovo ulje pomažu kod strija

Laž. Nažalost, moramo pobiti i ovu teoriju. Iako je svaka hidratacija dobrodošla, strije se pojavljuju kad se koža naglo širi, pri trudnoći ili iz genetskih razloga. Strije se formiraju ispod gornjeg sloja kože kada kolagen i elastično tkivo puknu, a do tamo kokosov putar i maslinovo ulje ne mogu doprijeti. Ako dobijete strije neka vas tješi činjenica da ih ima 80% žena.

MIT 9: Brza i pečena hrana i čokolada uzrokuju prištiće

Laž. Dr. Sid Danesh, dermatolog s Beverly Hillsa čije su mnoge klijentice holivudske zvijezde kaže da iako ovakva hrana nije dobra za zdravlje, znanstvene studije nisu uspjele potkrijepiti ovu teoriju. Ako postoji veza između masne hrane i akni, vjerojatnije je da se nalazi u masnoći koja ostaje na rukama i potom se prenosi na lice.

MIT 10: Najbolje je 100% prirodno

Laž. Prirodno nije nužno uvijek najbolje i najučinkovitije. Mnogi prirodni sastojci sadrže više vitamina i minerala, ali sintetski proizvodi mogu biti jednako dobri ako ne i bolji, pružajući sve dobrobiti. Jednostavno koristite onaj proizvod koji vam najbolje odgovara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije