Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Shiatsu masaža

Shiatsu masaža

Shiatsu masaža
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.12.2010.
  • Broj pregleda: 1.516
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Shiatsu je stara, tradicionalna, japanska metoda liječenja. Shiatsu znači pritisak prstima, ali za razliku od masaže na Zapadu, gdje se koristi gnječenje i trenje, kod shiatsu masaže ključan je  pritisak i istezanje. Shiatsu koristi dlanove, prste, palčeve, zglobove, laktove, koljena i stopala za rad na tijelu, pomaže uravnotežiti protok energije i jača vitalne organe.

Vjeruje se da je bolest rezultat blokirane ili neuravnotežene energije. Shiatsu djeluje kao i kineska akupunktura. Postoje dvije energetske sile, yin i yang. U osnovi, ljudsko tijelo se gleda kao mikrokozmos svemira. Dakle, blokirana ili neuravnotežena energija dopušta da bolest preuzme tijelo.

Shiatsu djeluje na cijelo biće, od fizičkog do duhovnog aspekta čovjeka, tako da tijekom i nakon tretmana pacijent može iskusiti različite reakcije - plač, smijeh, radost, smirenost. Te reakcije su znak da je tijelo probilo stare energetske obrasce.

Shiatsu tretmani su dobri za razne bolesti, od dišnih problema, probavni smetnji, glavobolje i grčeva u nogama, do svakodnevnih oboljenja. Akupresurna tehnika vuče korijene iz akupunkture i tradicionalne kineske medicine.

Zbog brojnih prednosti, Shiatsu masaža se smatra terapijom liječenja, ali masaža ne liječi samu bolest.

Shiatsu akupresura

Shiatsu masaža akupresurnih točaka koristi iste točke kao i akupunktura. Osnova akupresurne tehnike iscjeljivanja je primjena pritiska na dvanaest tjelesnih meridijana. Uz ove energetske meridijane nalaze se akupresurne točke. Pritisak na točke je polagan i mekan, ali dubok i pacijent može osjećati malo boli.

Zen Shiatsu

Zen Shiatsu metodu je uveo Shizuto Masunaga. Zen je put meditacije. Masunaga je vjerovao da shiatsu terapeut treba prakticirati zen meditaciju. Zen pomaže da se postigne sklad tijela i uma, a to pomaže da shvatimo ponašanje unutar tijela, pojam shiatsu meridijana i utjecaj na opće zdravlje čovjeka. Meridijani se opisuju kao jedinstven energetski sustav tijela kojim chi teče. Shiatsu masaža pomaže održati sklad meridijana.

Komentari

Najnovije

Najčitanije