Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi

Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi

Tajna mladolikosti skriva se u dobro odabranoj kremi
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.05.2009.
  • Broj pregleda: 2.313
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dok je u 30-ima koži najpotrebnija vlaga i zaštita od UV zračenja, u 40-ima pomaže samo "teška artiljerija", odnosno preparati s antioksidansima

Nakon 25. godine samoobnavljajuća sposobnost kože se smanjuje, upozoravaju stručnjaci. Razorne moći slobodnih radikala, štetnih tvari koje nastaju zbog sunčevih zraka, pušenja, zagađenog okoliša..., jačaju, a koža lica gubi vlagu, elastičnost i čvrstoću. Jedini način (uz pravilnu prehranu i izbjegavanje nezdravih životnih navika) da se koža brani protiv tako snažnih neprijatelja su primjereni preparati za njegu lica. Najlakši način odabira prave kreme je onaj zasnovan na dobi i tipu kože lica. Dok je u 20-ima i 30-ima koži najpotrebnija vlaga i zaštita od UV zračenja kako bi se ojačao "imunitet" na bore, u 40-ima pomaže samo "teška artiljerija", odnosno preparati bogati antioksidansima koji neutraliziraju slobodne radikale i blokiraju njihove štetne reakcije. Koenzim Q10 jedan je od najučinkovitijih antioksidanata, a naziva se i "hvatačem slobodnih radikala.?"

Za mladolik, napet izgled kože zaslužan je i kolagen, čije se zalihe s godinama smanjuju, no moguće ih je obnoviti. To čine molekule vitamina C i A jer potiču stvaranje novog kolagena te obnovu stanica površinskog sloja kože. AHA kiseline, među kojima su najpoznatije voćne, pomažu regeneraciju kože. One potiču ljuštenje površinskog sloja kože, a time i nastanak novih stanica.

Protiv opuštene kože bori se hijaluronska kiselina koja, vežući na sebe vodu, "popunjava" bore i zateže kožu. Njezin učinak najvidljiviji je na zreloj koži u 50-ima i 60-ima, koja je sklona pigmentacijskim mrljama. No njih se može izbijeliti, i to preparatima s vitaminom C.

Želite li pojavu bora svesti na minimum, u 20-ima ne preskačite čišćenje i hidratiziranje lica, savjetuju stručnjaci. Pri čišćenju izbjegavajte proizvode koji sadrže sapun ili alkohol jer isušuju i nadražuju kožu te birajte hidratizirajuće, lagane kreme koje ne začepljuju pore. Masnoj i mješovitoj koži odgovarat će i fluidi lakše formule.

Iako većina žena tijekom prve polovine 30-ih neće primijetiti niti jednu boru, nakon 25-e bore oko očiju i usnica postaju sve izraženije. Kako biste umanjili njihovu vidljivost i spriječili da postanu još dublje, potrebno je zaštititi prirodni kolagen i elasten kože. Birajte proizvode s vitaminom C i E koji će očuvati čvrstoću i napetost kože.

Zalihe kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu kože, sve su manje, a lice gubi na svježini i čvrstoći. Kako biste potaknuli kožu na stvaranje novoga kolagena, pomoći će preparati bogati vitaminom C koji regenerira tkivo te retinol, derivat vitamina A koji potiče obnovu stanica. On pospješuje stvaranje hijaluronske kiseline koja na sebe veže vodu.

Utjecaj menopauze sve je vidljiviji; koža je vidljivo opuštena, suha i bez sjaja. Hijaluronska kiselina "podiže" i zateže kožu jer prodire u srednji sloj kože, veže vodu na sebe i bubri, "peglajući" pritom bore. Pigmentacijske mrlje nastale mjestimičnim zgušnjavanjem pigmenata posvijetlit će preparati s ureom te glikolnom i mliječnom kiselinom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije