Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uloga vode pri mršavljenju

Uloga vode pri mršavljenju

Uloga vode pri mršavljenju
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Broj pregleda: 2.636
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi znamo da naše tijelo ne može funkcionirati bez vode. Ona je sastavni dio većine stanica u našem tijelu, važna je za odvijanje niza tjelesnih funkcija, a unošenje dovoljnih količina vode nas štiti od nekih bolesti i može poboljšati naš fizički izgled.

Vjerojatno već znate da su preporučene količine vode oko 8 čaša, odnosno 1,5 do 2,5 litre vode dnevno. No količina vode koju biste trebali popiti ovisi o mnogim faktorima, a to su prvenstveno vaša tjelesna masa, tjelesna aktivnost, temperatura okoline te prehrana. S porastom mase i tjelesne aktivnosti, raste i količina vode koju je potrebno unijeti u organizam. Ako jedene hranu bogatu tekućinom, npr. ukoliko konzumirate puno voća i povrća, vaša potreba za vodom će se smanjiti.

Ova pravila ne smijete zaboraviti ni prilikom mršavljenja, pri čemu unos vode ima jako važnu ulogu. Možda ste primijetili da u početku procesa mršavljenja kile nekako brzo nestaju - jedan od razloga bi mogao biti gubitak tekućine u vašem tijelu. To je vrlo opasno, budući da time dovodite do dehidracije organizma, što za krajnju posljedicu može izazvati groznicu i potpunu malaksalost organizma. Nemojte se zavaravati lažnim rezultatima vaše dijete, nego pazite da uvijek pijete dovoljno vode. Također, voda sudjeluje u procesu sagorijevanja kalorija, a u slučaju njenog manjka, proces sagorijevanja masnoća će biti uvelike sporiji. Osim toga, prilikom sagorijevanja kalorija, u organizmu se stvaraju određeni toksini, koji se jedino uz pomoć vode mogu odstraniti iz tijela. Voda doprinosi osjećaju sitosti te vam može smanjiti potrebu za hranom. Fascinantna je činjenica da ljudski mozak ne može razlikovati osjećaj žeđi i gladi pa ako često osjećate glad, to može značiti da vašem tijelu zapravo nedostaje tekućine. Zato kad se pojavi osjećaj gladi, uvijek prvo popijte čašu vode jer će se tako vaš apetit prilično smanjiti. Prilikom mršavljenja se preporučuje i unos hrane bogate dijetalnim vlaknima, no ona neće koristiti ako se nađu u okolini s manjkom vode, nego će izazvati suprotan efekt, odnosno neke negativne učinke, kao što je npr. zatvor.

Voda je najbolji način za održavanje hidratacije tijela i nikako si ne smijete dozvoliti dehidraciju. Prvi znak dehidracije je žeđ, tako da je to već alarmantno stanje, koje se sprječava kontinuiranim ispijanjem tekućine. Dehidraciju prati i nekoliko specifičnih karakteristika na koje možda i ne obraćate pažnju, a prilično su česte kod mršavljenja zbog promjena koje se događaju u organizmu. Glavni znakovi dehidracije su česte glavobolje, umor, zatvor, suha usta i jezik na kojemu se stvara bijeli sloj te tamniji urin (jako žuta boja u odnosu na normalnu svjetlo žutu).

Važno je napomenuti da pića koja sadrže kofein, kao što je kava, čaj i neka gazirana pića, dehidriraju organizam jer uzimaju više vode nego što je pružaju. Isti efekt imaju i alkoholna pića te bi takve diuretike trebalo izbjegavati. Ako se ipak odlučite i na povremenu konzumaciju takvih napitaka, svakako povećajte dnevni unos čiste vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije