Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Više krema, da ili ne?

Više krema, da ili ne?

Više krema, da ili ne?
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Broj pregleda: 706
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muškarcima je često nejasno zašto žene koriste toliko različitih krema i kremica, ali, uglavnom, ne pitaju - shvaćaju to u smislu da oni imaju svoje igračke, a žene svoje. I same žene se nekad pitaju: ma, da li im je stvarno neophodno toliko krema?

Jedna od najčešćih dilema ove vrste povezana je s dnevnim i noćnim kremama. Mnogo žena, naročito ako su suočene s ne baš velikim budžetom, upita se da li zaista ima smisla kupovati i dnevnu i noćnu kremu, ili se tu radi samo o marketinškom triku kojim bi se dame "navukle" da kupe nešto što im zapravo nije potrebno. Pa, evo odgovora na to pitanje.

Ukoliko imate dvadesetak godina, dovoljna vam je jedna krema - ona za dan. To treba biti hidratantna krema, a morala bi i štiti od štetnog sunčevog zračenja - i to ne samo ljeti, jer do oštećenja kože uslijed izlaganja suncu može doći u bilo koje doba godine. Noćna krema vam nije potrebna, zapravo, i poželjno je da pustite lice da se u toku noći "odmori".

Jednom kad pređete tridesetu, postaje vam neophodna dodatna njega i samo dnevna krema nije više dovoljna. I dalje je potrebna, pošto je lice i dalje neophodno hidrirati i štititi od sunca, ali treba i dodati noćnu kremu, koja će pospješiti regeneraciju kože. U principu, dnevne kreme imaju više zaštitnih, a noćne više regenerativnih sastojaka, što i odgovara bioritmu kože, i zbog toga su nakon tridesete potrebne dvije kreme.

Još nešto: ovo oko 20 i 30 godina treba uvjetno shvatiti. Ukoliko ste izložene pojačanom stresu i još više pojačanom zagađenju, ukoliko često boravite u zadimljenim i loše provjetrenim prostorijama, mnogo se naprežete, konzumirate puno alkohola i nikako da se odreknete cigareta, noćna krema će vam biti neophodna već sa dvadesetak godina. S druge strane, ukoliko ne pušite i ne pijete, ne dopuštate stresu da vas previše pogodi, ispravno se hranite i provodite dosta vremena na svježem zraku, lako se može desiti da vam i nakon tridesete noćna krema još uvjek ne bude neophodna.

Komentari

Najnovije

Najčitanije