Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vječna dvojba: Ići u solarij ili ne

Vječna dvojba: Ići u solarij ili ne

Vječna dvojba: Ići u solarij ili ne
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2009.
 • Broj pregleda: 1.312
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Činjenica da uskoro dolazi vrijeme skidanja čarapa i proljetno doba u kojemu ne možemo bijelu kožu skrivati iza hlača, svake nas godine iznova dovodi u nedoumicu: furati se na aristokratsku bjelinu ili izgledati preplanulo zdravo.

Unatoč nastojanjima da se blijedunjavi ten vrati u modu, većina žena, a u posljednje vrijeme i veliki broj muškaraca, odlaze u solarije. Iako neki liječnici upozoravaju koji su štetni učinci umjetnog sunca, mnogi se jednostavno na to ogluše. Mnoge žene s tamnijom puti djeluju si mršavije, dok druge na taj način pokušavaju sakriti loš ten. Kako koristiti solarij, a da vaša koža ostane zdrava?

Znanstvenici tvrde da većina osoba koje koriste solarije imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka kože. Postoji pogrešna pretpostavka kako je sunčanje u solariju zdrav način da dođete do tamnijeg tena, međutim intenzitet nekih UV zraka u solariju može biti ponekad i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a vjerujemo da i sami znate koliko je podnevno sunce štetno. Nikako ga nemojte koristiti ako vam koža lako izgara na suncu i ako je prepuna madeža.

Ako ste jako svijetle puti i imate užasno osjetljivu kožu, pokušavajte ga izbjegavati. Također ne odlazite u solarij ako uzimate ljekove koji povećavaju osjetljivost na UV zrake. Osim toga, istraživanja pokazuju da su ljudi taj novi trend itekako prihvatili. Preplanula koža je ujednačene boje i mekana, a podočnjaci ne dolaze do izražaja na tamnom licu. Zubi se doimaju bjelijima, oči se ističu i sjaje, a sitne nepravilnosti, mrljice, ožiljci i dlačice postaju gotovo nevidljivi.

Ne čudi stoga sve veća popularnost solarija, a kako nam životni ritam i izmjena godišnjih doba ne dopuštaju redovito izležavanje na suncu, solariji su se nametnuli kao sastavni dio života velikog broja modernih ljudi. No svakako prije sunčanja odredite svoj tip kože i utvrdite pravo vrijeme ostanka u solariju. Duljina tretmana, osim o vašoj koži, ovisi i o modelu solarija i istrošenosti lampi.

Postoje i neka opća pravila korištenja solarija:

 • Prije sunčanja skinite svu šminku
 • Prije odlaska u solarij napravite piling kako bi odstranili sve mrtve stanice s tijela
 • Uz pomoć stručne osobe koja je tamo zaposlena pokušajte odrediti kolika minutaža vam se preporuča pod UV zrakama
 • Prije same upotrebe, obrišite solarij
 • Koristite naočale namjenjene sunčanju
 • Osjetite li slabost tijekom sunčanja, istog trena ga prekinite
 • Nakon sunčanja koristite hidratantne kreme i toga dana ne izlažite se previše sunčevim zrakama
 • Sunčajte se opet tek nakon 48 sati
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije