Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zbog čega je vaš ten loš?

Zbog čega je vaš ten loš?

Zbog čega je vaš ten loš?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.06.2012.
  • Broj pregleda: 4.556
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije veliki problem ako se pojavi koji prištić kao rezultat stresnog dana ili tjedna. Međutim, učestale akne na licu predstavljaju veći problem. Razni su uzročnici akni, a na neke od njih ne biste nikada ni pomislili. Ukoliko je vaš ten neprestano loš, obratite pažnju na sljedeće uzroke koje otkrivaju dermatolozi.

Lijekovi

Jedna od prvih stvari koju trebate provjeriti je vaš ormarić za lijekove. Steroidi koji se nalaze u mnogim lijekovima, mogu biti glavni krivac za vaš loš ten. Lijekovi za razne upale, alergije ili artritis mogu sadržavati steroide koji nekima pogoršavaju ten. Svaki lijek koji konzumirate ima upute u kojima možete pronaći i nuspojave, stoga provjerite je li pojava akni jedna od njih.

Kontracepcijske pilule također mogu pogoršati ten. Iako kontracepcijske pilule reguliraju razinu hormona u tijelu pa je čist i lijep ten najčešća pojava, postoje osobe kojima se ten pogoršava. Tijelu treba vremena da se privikne na kontracepcijske pilule i uspostavi ravnotežu. Imajte na umu da od početka uzimanja ili prestajanja konzumiranja pilula, može proći i do 6 mjeseci da se akne pojava.

Kozmetički proizvodi

Prijetnja vašem tenu se možda nalazi na vašoj polici proizvoda za ljepotu. Za razliku od lijekova, u slučaju korištenja kozmetike, tu imate kontrolu nad onime što stavljate na lice ili kosu. Akne koje su uzrokovane kremama, losionima ili šminkom su poznate kao kozmetičke akne, a uglavnom se javljaju na licu, vratu i područjima blizu kose. Neke osobe nemaju naviku redovito čistiti lice, naročito prije spavanja, što doprinosi razvoju akni. Također je dovoljno da jednu noć pođete u krevet nečistog lica jer će na jastučnici ostati nečistoće koje će se, bez obzira na daljnje čišćenje lica, prenositi na vašu kožu i pogoršavati ten.

Četkice koje se koriste tijekom šminkanja uglavnom se ne čiste dovoljno redovito niti kvalitetno. Na njima ostaju bakterije, koje uzrokuju akne poznate pod nazivom folikulitis, zbog čega stručnjaci preporučuju da četkice čistite jednom tjedno. 

Mobitel

Vaš mobitel skuplja razne bakterije te je jedan od glavnih uzročnika bakterija oko ušiju, usta i na području brade. Rukama tijekom dana dodirujete razne površine, nakon kojih dodirujete i mobitel. Na pranje ruku nećete zaboraviti, ali sigurno se nećete sjetiti mobitela. Sada zamislite koje bakterije prenosite prislanjajući mobitel na lice za vrijeme razgovora.

Postoje maramice za čišćenje elektroničkih uređaja koje možete iskoristiti za mobitel. Na taj način će vaš mobitel biti čist, a samim time i lice.

Korištenje paste za zube kako bi se riješili prištića

Bez obzira na popularno mišljenje da pasta za zube sprječava rast prištića, određene paste mogu izazvati suprotan učinak. Neki sastojci, naročito fluor i natrijev pirofosfat su vrlo abrazivni, mogu oštetiti kožu i uzrokovati akne.

Pasta za zube se čini odličnom jer isušuje prištić, ali imajte na umu da postoje razni pristupačni proizvodi čija je svrha isušivanje prištića kako biste ih se prije riješili.

Oprema za vježbanje

Vježbanje je zdravo, u to nema sumnje. Međutim, u fitness centrima svakodnevno vježba veliki broj ljudi koji dodiruju sprave, prostirke za vježbanje, rekvizite i slično. U konačnici, dodirujete ih i vi. Tako, primjerice, na prostirku možete staviti lice na mjesto gdje su prije vas bila tuđa stopala. Uzmete li sve ovo u obzir, nije ni čudno što se pojavljuju akne.

Kako biste sve to izbjegli, ponesite svoju prostirku ili ručnik kojim ćete prekriti onu u fitness centru. Što se tiče sprava i rekvizita, naravno da nije praktično očistiti ih sve prije korištenja niti bi izgledalo normalno. Jednostavno nemojte dodirivati lice i ostale dijelove tijela do trenutka kada operete ruke i istuširate se.

Dodirivanje lica

Na kraju svega, dodirivanje lica je vodeći uzrok pojave prištića. Dodirivanjem možete uzrokovati upalu kože, a ukoliko neprestano dodirujete isti dio lica, povećat ćete proizvodnju ulja na tom mjestu, što zajedno s bakterijama koje prenosite rukama i stvaranjem upale, stvara plodno tlo za rast prištića i akni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije