Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nuspojave lijekova

Nuspojave lijekova

Nuspojave lijekova
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 208
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Lijekovi

Lijekovi, kao vrlo specifični i osjetljivi proizvodi, uneseni u ljudski organizam mogu pored poželjnog, terapeutskog učinka, očitovati i neke neželjene, za organizam štetne učinke. To mogu biti tek neznatni poremećaji (mučnina, alergijska reakcija na koži, pospanost, kašalj, bolovi u želucu, ...) ili pak teži problemi zbog kojih čak treba prekinuti terapiju, pa sve do pojave rijetkih, ali fatalnih nuspojava, koje uzrokuju smrt.

Nuspojave definiramo kao sve štetne neželjene reakcije na određeni lijek nastale unatoč pridržavanju propisane doze i načina primjene. Nuspojave mogu nastati iznenada ili se razviti tijekom vremena. Za neke znamo da će se pojaviti (očekivane nuspojave), a neke su nepredviđene i najčešće su posljedica preosjetljivosti.

Liječnici i farmaceuti, kao stručnjaci za lijekove, svakako to moraju uzeti u obzir prilikom propisivanja, odnosno izdavanja lijeka. Pacijent treba biti upoznat sa činjenicom da lijekovi mogu imati i štetnih neželjenih učinaka, kako bi se izbjegla ili smanjila trajna oštećenja organizma. No, nikako ne smijete, iz straha od nuspojava, samostalno donijeti odluku o prekidu uzimanja lijeka. Preporučeni lijek možda je za Vas od životne važnosti.

Što učiniti ako primijetite neku popratnu pojavu (nuspojavu) tijekom terapije, ili imate neku drugu primjedbu na lijek?

O tome trebate obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Liječnik i ljekarnik imaju obvezu prijavljivanja nuspojava Nacionalnom centru za praćenje nuspojava. Ponekad, ako je opravdano, lijek se povlači i iz prometa. Današnje poznavanje mogućih nuspojava lijekova zahvaljujemo organiziranom sistemu prikupljanja podataka iz cijeloga svijeta i protoku informacija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije