Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C

Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C

Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C
  • Objavljeno: Utorak, 21.02.2012.
  • Broj pregleda: 12.139
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Acerola je karakteristična biljka Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride. Uspijeva u toplijoj klimi, predstavlja grmastu ili manju drvenastu biljku koja cvijeta kao bijelo-ružičasti petolisni cvijet, a zreli plodovi izgledaju kao trešnja, svijetlocrveni plod veličine 1-2 cm.

Acerola je jedan od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi jer sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svježeg ploda. To je 32 puta više od ploda naranče, odnosno 40 puta više od ploda limuna.

Plod acerole uz vitamin C sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam - vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcij, željezo, bioflavonoide, fosfor, kalij, magnezij, cink i pantensku kiselinu. Sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

U tradicionalnoj medicini acerola se stoljećima upotrebljavala za tretman anemije, prehlade i gripe, kod dizenterije i tresavice, za bolji rad srca, kod visoke razine kolesterola, kod narušene funkcije jetre, kod reumatizma, tuberkuloze, kod zacjeljivanja rana,  proljeva i urinarnih infekcija.

Američki indijanci su acerolu koristili kao tonik za revitalizaciju i jačanje snaga organizma prije no što bi išli u borbu.

Acerola predstavlja snažan antioksidant jer zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva (stanice) i narušavaju njihovu funkciju. Na taj način vitamin C štiti organizam od stanja koji se zove oksidacijski stres (stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidanata).

Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina, te nekih neurotransmitera. Ubrzava oralnu apsorpciju željeza i snaži imunološki sustav. Djeluje zaštitno i na kapilare.

Povećana potreba za vitaminom C postoji i pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, kod zaraznih bolesti, sklonosti krvarenju, hemodijalizi, kod anemija zbog nedostatka željeza, kod rana i opeklina koje sporo zarastaju, kod jednolike ishrane, naročito u proljeće i zimi, kod umora i kod dijetalne ishrane siromašne vitaminom C.

Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo podložni prehladi i gripi. Osobito je koristan kod osjetljive populacije kao što su djeca, trudnice i starije osobe. Sudjeluje u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu.

Ne  proizvodi se u našem organizmu i zato ga čovjek mora unositi hranom ili nadomjescima prehrane u različitim oblicima kao što su i ACEROLA ALKALOID tablete za žvakanje prirodnog vitamina C - ACEROLA ALKALOID, namijenjene djeci (40 mg) i odraslima (180 mg).

ACEROLA ALKALOID - prirodan vitamin C u tableti ugodnog okusa jagode, odnosno naranče bez dodanog šećera.

ACEROLA ALKALOID® za djecu 40 mg tablete za žvakanje

Namijenjene su za prevenciju nedostatka vitamina C te povećane potrebe organizma za vitaminom C dječje populacije od 3 do 11 godina u dozi od 1 tablete od 40 mg na dan, te djece starije od 11 godina u dozi od 2 tablete dnevno. Acerola tablete za žvakanje su pravi prirodni proizvod ugodnog okusa jagode, ne sadrže šećer i umjetna sladila, ne oštećuju dječje zube i ne stvaraju karijes. Sadrže 100 % prirodan vitamin C u obliku praha acerole. Pakovanje sadrži 30 tableta, a zaštitu vitamina C od vlage osigurava tvar za sušenje u obliku bijelog cilindra koja se nalazi unutar pakovanja, a koja se ne smije progutati ili žvakati.

 

ACEROLA ALKALOID® 180 mg tablete za žvakanje

Namijenjene odraslima i djeci starijoj od 14 godina. Preporuča se uzimanje 1 tablete dnevno za prevenciju nedostatka vitamina C. Tablete su ugodnog okusa naranče te također ne sadrže šećer. Pakovanje sadrži 30 tableta, a zaštitu vitamina C od vlage osigurava tvar za sušenje u obliku bijelog cilindra koja se nalazi unutar pakovanja, a koja se ne smije progutati ili žvakati.

Više informacija: www.vitaminc.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije