Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Glavobolja u djece

Glavobolja u djece

Glavobolja u djece
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 11.295
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada dijete boli glava

Glavobolja je jedan od čestih simptoma u djece. Učestalost joj je između 35 do 50% u djece predškolske dobi te od 55 do 80% u djece iznad petnaeste godine života. Smatra se da je odnos prije ulaska u pubertet na strani dječaka dok se u adolescenciji taj odnos mijenja na "štetu" djevojčica zbog hormonske aktivnosti. Može se manifestirati već u prvim          godinama života, a sve neugodnija postaje u školskoj dobi (dijete je točno može lokalizirati oko pete godine života).

Dokazano je da su prvi i peti razred osnovne te prvi razred srednje škole razredi u kojima je zabilježen povećan broj infantilnih glavobolja. Sklonija su im anksiozna i osjetljiva djeca, hiperaktivna i ona koja su u natjecanju sama sa sobom. Glavobolja pokazuje i elemente nasljeđivanja pa se smatra da ako jedan od roditelja pati od glavobolje, vjerojatnost da će i djeca imati isti problem je oko 50%, odnosno 70% ako oba roditelja pate od glavobolje. Na glavobolju mogu utjecati i obiteljski čimbenici (majke koje rade, duljina provedenog vremena u školi, rastave roditelja), što povećava njezinu učestalost.

Oko 70% djece školske dobi barem jedanput godišnje osjeti glavobolju, 40% ima ponavljajuće glavobolje dok oko 30% ima migrenu. Iako je glavobolja relativno benigno stanje, čest je uzrok izostanka iz škole zbog čega je potrebno poboljšati kvalitetu života djece. Nikada se ne smije zanemariti glavobolja u djece te je, nakon pritužbe na glavobolju, potrebno uputiti dijete liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će ga, ako je potrebno, dalje uputiti na neuropedijatrijski pregled i obradu. Glavobolja je najčešći neurološki simptom u djece i od njih je 4% tenzijskih dok su 21% njih migrene.

Postoje različite klasifikacije glavobolja. U djece praktična je podjela na one koje se dijele prema vremenu te prema karakteristikama boli.

Razlikujemo:

  • 1. Akutnu glavobolju koja se pojavljuje kao samostalna pojava bez prethodnih sličnih smetnji. Može biti difuzna ili lokalizirana.
  • 2. Akutna ponavljajuća glavobolja pojavljuje se povreme-no uz postojanje razdoblja bez boli, a ako je praćena povraćanjem i mučninom, najčešće je riječ o migreni.
  • 3. Kronična progresivna glavobolja s vremenom se po-goršava prema učestalosti i težini. Tada je potrebna neurološka obrada.
  • 4. Kronična neprogresivna glavobolja koja se pojavljuje učestalo, dnevno ili stalno, slabijeg je intenziteta.
  • 5. Miješani tip udružuje akutnu ponavljajuću glavobolju (migrenu) i simptome neprogresivne kronične glavobolje.

Međutim dvije od uobičajenih vrsta glavobolja od kojih djeca pate su tenzijske glavobolje i migrene.

Komentari

Najnovije

Najčitanije