Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Imunitet - osnova kvalitetnijeg života

Imunitet - osnova kvalitetnijeg života

Imunitet - osnova kvalitetnijeg života
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.05.2011.
  • Broj pregleda: 3.359
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako ojačati imunitet i pripremiti se za susret s proljetnim alergijama?

Dolazak proljeća nerijetko je, nažalost, popraćen većim ili manjim tegobama. Organizmu oslabljenom raznim zimskim bolestima, gripom i prehladama potrebno je pomoći i ojačati ga kako bi se mogao obraniti od raznih uzročnika alergija. Snažan prirodni imunitet osnova je dobrog zdravlja, ali i osnova dugog života. Oslabljen imunitet povećava podložnost infekcijama i malignim bolestima, a njegova hiperaktivnost predispozicija je za alergije i autoimune bolesti. Imunitet je kompleksan sustav, a njegovi dijelovi nisu povezani kao primjerice dijelovi probavnog ili krvožilnog sustava. Njegovi važni dijelovi su limfni čvorovi, bijela krvna zrnca i druge stanice koje migriraju po svim organima, potom koštana srž, a važan dio imunosnog sustava je i slijepo crijevo. Osnovni zadatak različitih dijelova imunosnog sustava je prepoznati tvari koje ne pripadaju našem organizmu i uništiti ih. Imati dobar imunosni sustav i održavati njegovu dobru funkciju znači živjeti dugo i zdravije. Poznato je da imunitet jačaju namirnice koje sadrže antioksidanse - minerale (selen, cink) i vitamine (C, E i beta-karoten, bioflavonoide), ali i neki biljni ekstrakti, posebice u kombinaciji s jednim od najsavršenijih prirodnih proizvoda- MEDOM.

Rooibos - majčino čudo

Grmolika je biljka s dugačkim igličastim listovima, koja uspijeva u vrlo specifičnim uvjetima, na pješčanu tlu, u suhoj klimi, na sušnoj visoravni Južnoafričke Republike, u pokrajini Cedarberg. Svi pokušaji uzgoja ove specifične biljke u drugim podnebljima svijeta nisu uspjeli. Zbog umirujućeg svojstva naziva se majčino čudo. Izvanredna svojstva ove biljke već više od 300 godina poznata su starosjediocima Cedarberga koji je koriste kao ljekovit i osvježavajući napitak. Nazive crveni grm i crveni čaj dobio je zbog igličastih crvenkastih listića. Za uspješan rast potrebne su mu visoke temperature (do 40 ºC danju i 20 ºC noću), te čisti zrak bez prašine i industrijskih isparavanja. Korijen seže do dva metra u zemlju, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 m. Za razliku od crnog čaja rooibos čaj ne sadrži kofein, pa se može konzumirati cijelog dana. Ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav, sadrži enzim superoksid dismutazu, snažni antioksidans koji usporava proces starenja i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Flavonoidi iz rooibos čaja smanjuju histaminski gubitak našega imunosnog sustava. Dokazano je i iskustveno potvrđeno da je rooibos, zahvaljujući svom izrazito bogatom mineralnom sastavu, važnim esencijalnim elementima i niskom udjelu tanina, vrlo djelotvoran u slučaju mnogih tegoba. Rooibos zauzima posebno mjesto u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema. U svojoj domovini Južnoj Africi rooibos se oduvijek upotrebljavao kao lijek protiv želučanih i probavnih tegoba (žgaravice, mučnine, crijevnih upala, čira), umiruje grčeve u crijevima, posebno u male djece. Atribut „majčino čudo“ stekao je zahvaljujući blagotvornu djelovanju na dojilje. Konzumiranjem rooibos čaja dojilje primjećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju i mučni grčevi. Blagotvoran je za kožu, smiruje, uklanja nesanicu, pomaže kod stresa i napetosti i brzo nadoknađuje minerale izgubljene pojačanim tjelesnim aktivnostima, posebice kod sportaša.

herbapharm

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije