Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iz ritma u ritam noću i danju

Iz ritma u ritam noću i danju

Iz ritma u ritam noću i danju
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.11.2011.
  • Broj pregleda: 2.380
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za radost i dojenčeta i roditelja idealna je kombinacija zdravo, sito i raspoloženo dojenče te odmorni i naspavani roditelji.

Ritam hranjenja dojenčeta obično je u razmaku od 2 do 4 sata i na početku je isti danju i noću. Nakon trećeg mjeseca života dojenče bi već trebalo imati uspostavljen ritam hranjenja (šest do sedam ravnomjerno raspoređenih obroka). Ako je dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom, roditelji si kod noćnog hranjenja kod nezasitne dojenčadi mogu pomoći posebno prilagođenim mlijekom koje pruža dojenčetu veći osjećaj sitosti. Tako lakše postižu veći vremenski razmak između dva hranjenja.

Dojenče bi u toj dobi (3 mjeseca) već trebalo spavati cijelu noć, bez hranjenja. Međutim to ne vrijedi za svu dojenčad. Može se dogoditi da je vaše dojenče već prespavalo cijelu noć, a onda se ponovno počelo buditi noću. Ako se to buđenje ponavlja svaku noć, to je važan znak da mu samo mliječna hrana kao večernji obrok više nije dovoljna, ne zasiti ga dovoljno i zato treba uvesti ili mliječnu formulu koja pruža dugotrajan osjećaj sitosti ili početi dodavati miješanu hranu.

Buđenje dojenčeta usred noći može također biti neredovito, što znači da se ne budi svaku noć. Uzrok tako neredovitog buđenja nije glad. Treba paziti da se dojenčetu ne uvede noćno hranjenja i time ritam buđenja noću jer mu tako nehotice možemo nametnuti osjećaj gladi po noći. Dojenče se vrlo brzo može naviknuti na noćno hranjenje, odnosno maženje i uspavljivanje u naručju mame, naime obično će odmah zaspati već nakon nekoliko gutljaja mlijeka. Teže ga je međutim odviknuti od te loše navike i potrebna je velika ustrajnost roditelja. Dojenče treba postupno odvikavati od noćnog hranjenja i istodobno ga naučiti na novi način uspavljivanja koje će mu omogućiti da prilikom normalnih noćnih buđenja samo ponovno zaspe.

Postoji i dojenčad koja je češće gladna i tijekom dana, što znači da razmak između hranjenja nije dulji od 1,5 do 2 sata. U tom slučaju dojenčadi koja se hrani adaptiranim mlijekom može se ponuditi posebno prilagođena mliječna formula koja pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Takve mliječne formule bogate su sporo probavljivim ugljikohidratima, sporije se probavljaju, sporija je apsorpcija glukoze u krv i tako se omogućuje dugotrajan osjećaj sitosti. Pri tome nema povećanog unosa kalorija.

Za svako dojenče postoji rješenje, najteže je odabrati pravilno.

Važna obavijest: Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenčad. Mliječne formule primjenjuju se samo po preporuci stručnjaka s područja medicine, farmacije ili prehrane, odnosno druge stručne osobe koja je odgovorna za brigu o majci i djetetu.


Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije