Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jeste li znali kako prehrana djeteta ima presudnu ulogu za njegovo buduće zdravlje?

Jeste li znali kako prehrana djeteta ima presudnu ulogu za njegovo buduće zdravlje?

Jeste li znali kako prehrana djeteta ima presudnu ulogu za njegovo buduće zdravlje?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2015.
 • Broj pregleda: 84
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Prehrana djeteta u dobi od 18 do 24 mjeseci

U dobi između 18 i 24 mjeseci, Vaše dijete je iznimno napredovalo. Zubi su skoro svi na broju, vid je oštriji, a mozak bolje radi. Sada već može zakoračiti unatrag. Uživa, ne samo u Vašem, već i u društvu druge djece. Obratite pažnju na neofobiju koja se može pojaviti oko 2 godine života.

Bebe imaju urođenu sklonost prema određenim okusima i nesklonost prema ostalima. Dojenčad preferira hranu slatkog okusa i odbacuje hranu gorkog okusa, kao što je neko povrće. Ovo se može sagledati kao evolucijski mehanizam, jer je u prošlosti slatki okus ukazivao na  izvor energije (kalorije), dok je gorki okus ukazivao na hranu koja je potencijalno otrovna. Neki znanstvenici pretpostavljaju da djeca počinju prihvaćati gorki  okus u dobi od 14 - 180 dana.

Nesklonost  za kušanje nove hrane naziva se neofobija.

Kako djeca odrastaju, mogu odbijati hranu i postati izbirljiva oko određenih namirnica. Nesklonost  za kušanje nove hrane naziva se neofobija. Oko 2. godine života postoji veća mogućnost pojavljivanja neofobije.  Kategorija hrane koju dijete obično odbacuje je povrće, što lako može dovesti do smanjenog unosa hranjivih tvari. To predstavlja izazov za mnoge roditelje, a oni reagiraju na razne načine. Neki daju svojoj djeci ono što ona žele da ih smire, drugi prestaju davati djeci jako ukusnu hranu, inzistirajući na  voću i povrću, nagrađuju djecu nakon što pojedu hranu bogatu hranjivim sastojcima, ili ne čine ništa od navedenog.

Trebali biste dijete naviknuti na isprobavanje širokog spektra raznolike hrane. Vježbanje nepca s raznim novim okusima smanjit će rizik od pojave neofobije. Bogati jelovnici i mnoštvo recepata Vaši su aduti protiv ove pojave.

Djeca u dobi između 1. i  3. godine života prolaze kroz intenzivne promjene u rastu i razvoju. U dobi između 18 i 24 mjeseca znaju koristiti pribor za jelo i samostalno jesti. Dijete zna pravilno držati svoj nož , vilicu i uzimati hranu. Uskoro će moći držati čašu u jednoj ruci. Iz dana u dan postaju sve samostalniji.

 • treba im čak 4-5 puta više hranjivih tvari nego Vama odraslom čovjeku
 • u prve 3 godine života rastu više nego ikad u životu,
 • u prve 2 godine postižu polovicu svoje visine u odrasloj dobi
 • do 3.godine imaju razvijene sve zubiće
 • postaju stručnjaci za nove riječi i rečenice
 • uče samostalno jesti žlicom i vilicom
 • razvijaju preferencije prema okusima, ali i postaju izbirljivi
 • počinju govoriti "NE"
 • troše znatno više energije - u fizičkoj aktivnost i svladavanju svih prepreka dok istražuju svijet oko sebe.

Iz svih navedenih razloga  prehrana u ovoj dobi mora zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma kako bi se dijete pravilno razvijalo i raslo! I zato im je potrebna mala pomoć!

Mlijeko, kao najvažniji izvor kalcija, visokovrijednih bjelančevina te većine vitamina, ostaje još uvijek kao jedna od najvažnijih namirnica, a djetetu u ovoj dobi potrebno je oko 500ml mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno.

Kravlje mlijeko, iako dragocjena namirnica, u ovoj dobi nije najbolje rješenje jer sadrži:

 • previše bjelančevina  i određenih minerala koji mogu opteretiti još nezrele bubrege djeteta Prekomjeran unos bjelančevina povezuje se i s pojavom pretilosti u kasnijoj dobi.
 • premalo esencijalnih masnih kiselina prijeko potrebnih za razvoj mozga i funkciju vida
 • premalo željeza, što može dovesti do anemije,  koja može usporiti rast i razvoj djeteta
 • premalo vitamina, prijeko potrebnih za rast i razvoj.

Jeste li znali kako 23% djece mlađe od 5 godina u Hrvatskoj pati od nedostatka željeza?

NAN 4 PRO mlijeko namijenjeno je maloj djeci od 18 mjeseci nadalje, nije zamjena za majčino mlijeko, već alternativa kravljem mlijeku. Može se koristiti sve do 4.godine, ukoliko to želite.

 

nan_20hrana.jpg

NAN 4 PRO je idealna mala, ali značajna, pomoć dok maleni odrastaju!

NAN 4 PRO osigurava ključne hranjive tvari potrebne Vašem mališanu tijekom ovog intenzivnog razdoblja rasta i razvoja:

 • željezo - pridonosi normalnom kognitivnom razvoju djece
 • kalcij i vitamin D - potrebni za normalan rast i razvoj kostiju kod djece
 • vitamini A, C te vitamini B skupine
 • s dodatkom aktivnih kultura Bifidobacterium Longum i Lactobacillus Rhamnosus
 • OPTIPRO - s proteinima/bjelančevinama visoke kvalitete, u količini prilagođenoj dobi i potrebama djeteta. OPTIPRO označava jedinstven proces u proizvodnji kojim se osigurava optimalna razina i kvaliteta bjelančevina u proizvodu.

Dobro je znati:  kako upravo proteini imaju ključnu ulogu u prehrani djeteta - medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su bjelančevine jedna od najvažnijih hranjivih tvari, ne samo za rast, već i za razvoj djeteta, pri čemu su jednako bitne i količina i kvaliteta bjelančevina!

Izvrsnog okusa - vaš mališan jednostavno neće moći reći "ne" .

NAN 4 PRO možete kombinirati s drugim namirnicama, npr. napraviti žitne pahuljice na tome mlijeku te dodati omiljeno voće svoga djeteta!

U istraživanju svijeta oko sebe i svladavanju svih malih prepreka, mala, ali važna pomoć stiže u samo jednoj čaši mlijeka (210ml) koja zadovoljava: 

 • 42% dnevnih potreba za željezom
 • 47% dnevnih potreba za kalcijem
 • 28% dnevnih potreba za vitaminom D

NAN 4 PRO nije zamjena za majčino mlijeko, već alternativa kravljem mlijeku. Majke koje mogu trebale bi nastaviti dojiti i u 2 godini života djeteta.

Važna napomena: svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dojenje do 2. godine života.

www.bebe-nestle.hr

* Prvih 1.0000 dana života djeteta, što uključuje razdoblje od začeća do 2 godine starosti djeteta, postavljaju temelje za cijeli život.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije