Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako djetetu olakšati prilagodbu na život u novoj okolini jaslica i vrtića?

Kako djetetu olakšati prilagodbu na život u novoj okolini jaslica i vrtića?

Kako djetetu olakšati prilagodbu na život u novoj okolini jaslica i vrtića?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.09.2010.
 • Broj pregleda: 1.130
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Dječji vrtić «Smjehuljica» je privatni vrtić sa najduljom tradicijom na području grada Zagreba. Djeluje na 3 lokacije u gradu Zagrebu (Prečko, Sesvete i Petrova), a ističe se sa smjenskim programom u svim objektima (do 21:30) i kompletnim stručnim timom koji će vam pokušati pomoći svojim znanjem i iskustvom.

Većini je djece polazak u vrtić ili jaslice prvo odvajanje od roditelja, stoga su roditeljska zabrinutost i strah razumljivi i opravdani.

Dijete koje je do tada živjelo u sigurnoj i zaštićujućoj atmosferi roditeljskog doma, sada, bez roditelja, provodi značajni dio dana. Dijete se mora prilagoditi na nepoznate osobe - svoje odgojitelje, višesatni boravak među većim brojem djece, novi prostor i stvari koje ga okružuju, na različiti ritam spavanja, ustajanja, njege i hranjenja.

Kako će proteći period adaptacije, s kojim manifestacijama te koliko će trajati ovisi o karakteristikama ličnosti djeteta, dobi djeteta, stupnju njegovog razvoja, redovitosti dolaženja u jaslice i vrtić, stanju djetetovog zdravlja i obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi. Budući da su djeca senzibilna za emocije roditelja i u svom ponašanju često izražavaju ono što roditelji osjećaju, djetetova adaptacija i prihvaćanje vrtića u velikoj mjeri ovisi i o tome kako roditelj doživljava polazak djeteta u vrtić, kakav stav ima prema vrtiću, te kakva je bila priprema djeteta za vrtić.

Različite su reakcije djece u periodu adaptacije. Promjene u ponašanju koje se mogu pojaviti su:

1. otvoreno negodovanje djeteta, redovito i burno reagiranje kod rastajanja od roditelja, plač, protestiranje vrištanjem, bacanje na pod, agresija usmjerena na stvari/drugu djecu/odgojitelja, pasivnost.
2. odbijanje komunikacije s odgojiteljem ili pak potpuna usmjerenost samo na njega.
3. teško odvajanje od svoje dude, bočice i prijelaznog objekta koje im pomažu da se osjećaju sigurno i zaštićeno.
4. regresija tj. vraćanje na prijašnje oblike ponašanja koji su već usvojeni i prevladani na nekom ranijem stupnju razvoja.

Pojedina djeca sklona su reakcijama na fiziološkom planu: odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probavne smetnje, učestalije obolijevanje.

Navedene promjene su normalnog i prolaznog karaktera. One slabe i nestaju brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio-emocionalni odnos s odgojiteljem.

Stoga, dragi roditelji, evo za vas nekoliko korisnih savjeta kako bi svom djetetu olakšali prilagodbu:

 • Uskladite stavove o vrtiću unutar obitelji.
 • Imajte pozitivan i suradnički stav prema vrtiću; djetetu ga predstavite kao zabavno i veselo mjesto, a ne ''nužno zlo''.
 • Pričajte djetetu kako će izgledati njegov boravak u vrtiću.
 • Potičite dijete na druženje s drugom djecom i odgojiteljima.
 • Probajte uskladiti ritam života kod kuće s vrtićkim.
 • Potičite samostalnost djeteta u hranjenju, odijevanju, higijenskim navikama i pospremanju igračaka (primjereno dobi i mogućnostima djeteta).
 • Poštedite dijete dodatnog stresa poput odvikavanja od pelena, bočice ili dude; učinite to u neko drugo vrijeme ali nikako za vrijeme prilagodbe jer bi ga to moglo dodatno obeshrabriti i uznemititi.
 • Djetetu je lakše kada u vrtić ponese svoju omiljenu igračku ili predmet, jer mu tijekom boravka u vrtiću pružaju sigurnost (npr. duda, gaza, igračka s kojom spava,...)
 • Budite dosljedni pri dovođenju djeteta u vrtić.
 • Pri ostavljanju djeteta kratko i srdačno se rastanite (a ne dramatično i dugo, rastanak je bolan i treba ga skratiti na minimum). Nemojte se vraćati u grupu ili zadržavati u vrtiću. Većina djece prestane plakati nakon par minuta. Ako ste uznemireni nazovite vrtić da se uvjerite da Vam je dijete prestalo plakati.
 • Pridržavajte se dogovorenih termina postupne adaptacije i na taj način pružite djetetu priliku da se postepeno prilagodi na svoj novi način života.
 • Izmjenjujte informacije i dogovarajte se o svemu s odgajateljem.
 • Po povratku iz vrtića, više vremena provodite s djetetom, razgovarajte i pokažite interes za događanja u vrtiću, igrajte se i pružite djetetu puno nježnosti.

Potrebno je naglasiti da adaptacija nije gotova kada dijete prestane plakati, već kada dijete  počne spontano izražavati svoje osjećaje, potrebe, misli i sposobnosti.

Bojana Martić, dipl. psih
Irina Maljcov, prof. soc. i ped.
D.V. „Smjehuljica"
Biskupa Josipa Galjufa 5, 10 000 Zagreb,
tel. 01/457 23 47, 466 48 81
www.djecjivrtic-smjehuljica.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije