Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se riješiti proljetnog umora?

Kako se riješiti proljetnog umora?

Kako se riješiti proljetnog umora?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.04.2015.
  • Broj pregleda: 165
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Proljetni umor je prirodan, fiziološki, može postati i psihološki problem ljudi, a najbolje ga je ublažavati na prirodan način i to preventivno.

Umorni ste, iscrpljeni, pospani, bezvoljni, nikako se odmoriti? Osjećate se kao prazan balon ili prazan akumulator? Ne očajavajte!

Patite od proljetnog umora! To je česta pojava kod djece i odraslih.

U prijelaznim razdobljima između dvaju godišnjih doba, najizraženije iz zime u proljeće, osjećamo se umorno i iscrpljeno. Bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije, pad imuniteta, nezainteresiranost za posao i učenje. Sve su to simptomi proljetnog umora.

Potrebna je brza prilagodba organizma, a za to mu treba više energije nego što je bazalni metabolizam.

Energija dolazi iz osnovne hrane koju  konzumiramo, gdje spadaju i napitci, i iz dodataka prehrani koji su obogaćeni  vitaminom  C, vitaminima B skupine te posebno željezom i antioksidansima.

Umoru u velikom broju  slučajeva  doprinosi anemija koja nastaje zbog nedostatka željeza.

Željezo je mineral koji ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a neophodan je za normalno funkcioniranje organizma. Dio je stanica u tijelu i posrednik u mnogim fiziološkim procesima, a kao dio molekule hemoglobina, željezo na sebe veže kisik iz pluća i raznosi ga po tijelu.

Željezo je sastavni dio mnogih enzima koji tijelu pomažu u razgradnji i probavi hrane te posreduju u mnogim staničnim aktivnostima. Povećana potreba za željezom, smanjeni unos željeza ili poremećaj apsorpcije željeza najčešći su uzroci nedostatka željeza.

I prije nego što se razvije anemija, osobe s lošim statusom ovog minerala mogu imati cijeli niz tegoba (umor, iscrpljenost, slabost, smanjena otpornost organizma, depresija, ispadanje kose, lomljivost noktiju ...), a neke od njih su jednake simptomima proljetnog umora. Kako biste poboljšali zdravstveno stanje organizma, potrebno je svakodnevnu prehranu obogatiti pripravcima koji mogu nadoknaditi manjak željeza.

Kako?

Nedostatak željeza je najbolje spriječiti pravilnom i raznolikom prehranom, no ukoliko je utvrđen nedostatak željeza, važno je započeti pravovremeno sa terapijom. Vrsta terapije ovisi o raznim činiteljima poput dobi, općeg zdravstvenog stanja, postojećih bolesti i razloga zbog kojeg je i došlo do nedostatka željeza. Liječnička kontrola i nazor su neizostavni. 

Terapija započinje uzimanjem pripravaka koji sadrže željezo, najčešće kao dodatak prehrani. Ispravan pristup prirodnoj terapiji nadoknade željeza je ujednačen unos malih bioraspoloživih  doza željeza, hranjivih tvari i oligoelemenata.

Prirodni kompleksi željeza najbolje se resorbiraju u organizmu, stoga je neophodno u terapiju uključiti i prirodne sastojke.

Najveći dio željeza u hrani je u obliku trovalentnog željeza. Da bi se moglo apsorbirati, mora se reducirati u dvovalentno željezo. Vitamin C doprinosi pretvorbi trovalentnog u dvovalentan oblik.

Kalcij smanjuje apsorpciju željeza. U razdoblju uzimanja pripravaka obogaćenih željezom treba izbjegavati korištenje kalcija i namirnica bogatih kalcijem kao što su mlijeko i mliječni proizvodi. Uz navedeno, apsorpciju željeza otežava konzumacija vina, čaja, kakaa, kave i gaziranih pića.  Med pospješuje apsorpciju željeza, ponaša se kao dobar „nosač" do stanica organizma.

Preporučena terapija, djelovanje suplemenata željeza, treba trajati i dulje od dva mjeseca.

Kojim pripravcima?

Prirodno rješenje za djecu i odrasle; Feropip sirup i  PIP Ampule matične mliječi!

Farmakol sirup Feropip, medni sirup sa dodanim željezom (II) fumarata, koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, sadrži i koncentrirani sok aronije koji obiluje vitaminom C i P koji osiguravaju bolju iskoristivost željeza. Med medljikovac kao osnova sirupa potiče i olakšava apsorpciju željeza, sadrži vitamin B2 (riboflavin), važan za stvaranje stanica krvi. Dodanu vrijednost imaju antioksidansi kojima obiluje med i sok aronije.

PIP Ampule matične mliječi 1400mg za odrasle

Ampule sadrže svježu matičnu mliječ koja prirodno sadrži vitamin C i željezo te podiže opće stanje organizma i potiče apsorpciju željeza. Uz matičnu mliječ u sastavu je i željezo glukonat, te mikroelementi bakar i selen, vrlo važni za normalnu funkciju organizma.

PIP Ampule matične mliječi 150mg junior

Ampule sadrže svježu matičnu mliječ koja prirodno sadrži i vitamin C i željezo te podiže opće stanje organizma i potiče apsorpciju željeza. Uz matičnu mliječ sadrže i vitamin C iz prirodnog izvora (acerole), te vitamin D i vitamine B kompleksa koji doprinose normalnom metabolizmu, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Apiterapija PIP je komplementarna medicini - više energije i zdravlja na prirodan način!


Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije