Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako vaša beba raste - 3. tjedan

Kako vaša beba raste - 3. tjedan

Kako vaša beba raste - 3. tjedan
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.10.2009.
  • Broj pregleda: 3.423
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec

Vaša beba je samo jedna malena loptica koja se sastoji od nekoliko stotina stanica koje se umnožavaju velikom brzinom. Nakon što se loptica stanica (zvana blastocista) smjestila u maternici, dio koji će se razviti u posteljicu počinje proizvodnju hormona trudnoće hCG* (humani korionski gonadotropin), koji govori vašim jajnicima da zaustavi ispuštanje jajašaca i aktivira povećanu proizvodnju estrogena i progesterona (koji potiču rast posteljice). hCG je hormon koji test na trudnoću prikazuje pozitivnim, do kraja tjedna, možete se testirati na trudnoću i dobiti pozitivan rezultat! (Ako je test negativan, a vi još uvijek ne dobivate mjesečnicu dva ili tri dana, pokušajte ponovo).

*hCG je humani korionski gonadotropin. To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće. Kućni testovi na trudnoću napravljeni su kako bi ga detetktirali

U međuvremenu, amnionska tekućina se počinje skupljati oko loptice stanica u šupljini koje će tek postati amnionska vreća. Ta će tekućina čuvati dijete u tjednima i mjesecima koji dolaze. Upravo sada, vaša mala blastocista prima kisik i hranjive tvari (i odvode se otpadne tvari) kroz primitivni sustav cirkulacije sačinjen od mikroskopskih tunela koji povezuje vašu bebu u razvoju s krvnim žilama u stjenci maternice. Posteljica neće biti dovoljno razvijena da preuzme ovaj zadatak do kraja sljedećeg tjedna.

Kako se vaš život mijenja

Značajan susret dogodio se u Vašem tijelu - jedan spermij je probio kroz vanjsku membranu vaše jajašce i došlo je do oplodnje. Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce smješta se na sluznici maternice i počinje rasti. Beba je u razvitku! Vjerojatno još ne znate da ste trudni, ali možete primijetiti do kraja ovog tjedna.

Komentari

Najnovije

Najčitanije