Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako znati kada počinje porođaj

Kako znati kada počinje porođaj

Kako znati kada počinje porođaj
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 4.474
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kakav je to osjećaj kad porođaj krene?

"Osjetit ćeš," kažu žene koje već imaju djecu. No, kako taj savjet može pomoći dok se na dijete čeka nestrpljivo, pomalo i sa strahom? Kad se termin rođenja približi, samo manji broj budućih majki uspijeva zadržati mir. Nažalost, sustav medicinske preventive trudnice ne čini opuštenijima. Naprotiv, doveo je do toga da trrudnice jure liječniku zbog i najmanje neobičnosti. Dobro upoznati sebe, imati povjerenja u svoje tijelo, mnogim ženama je to luksuz kojeg si mogu priuštiti tek kad se medicinski sve provjeri. Posljedica je da danas više od polovice žena u bolnicu juri čim počnu trudovi, ma kako neredoviti ili slabi bili. Grlić maternice je otvoren samo jedan do dva centimetra, a za to vrijeme se može još opušteno ležati kod kuće u sofi ili u kadi.

Ipak većina budućih roditelja ostaje u klinici i dok porod još zapravo nije ni počeo. Jedan od razloga je zabrinutost posebno mladih roditelja, a drugi razlog je strah bolnica od mogućih komplikacija i njihove odgovornosti za njih, bez obzira što su prave komplikacije iznimno rijetke. Mnogi budući roditelji sa zahvalnošću prihvaćaju ponudu bolnice da ostanu. U stanju uzrujanosti pred nadolazeći porod bolnica im se čini kao luka spasa.

To je razumljivo, no ne nužno i dobro. Zapadnoeuropske statistike govore da su porođajne operacije poput izazivanja trudova, vakuum ekstrakcije, prođajnih kliješta ili carskog reza tim vjerojatnije što par dulje boravi u bolnici čekajući dijete. Razlog je prilično prozaičan: babice i liječnici vole da porodi završe što je moguće prije i ako ste u predrađaoni nekoliko sati, velika je mogućnost da će liječnik odlučiti "ubrzati stvar". Tako se, dakle, s vremena na vrijeme daju sredstva protiv bolova, iako to, medicinski gledano, nije nužno. Posljedice su fatalne. Jer ako se trudovi izazovu umjetno, žena treba duplo više sredstava protiv bolova nego prilikom prirodnog porođaja. Usisno zvono vakuuma ili kliješta se pri tome duplo češće primjenjuju.

Komentari

Najnovije

Najčitanije