Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu

Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu

Majčino mlijeko - prvi korak ka zdravom djetinjstvu
  • Objavljeno: Utorak, 09.06.2015.
  • Broj pregleda: 475
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dojenje je najprirodniji način hranjenja novorođenčeta. Majčino mlijeko sadrži preo 200 različitih sastojaka koje savršeno odgovaraju potrebama vašeg djeteta. Osim toga majčino mlijeko je:

- djetetu uvijek dostupno

- na savršenoj temperaturi za konzumaciju

- sigurno od bakterija i nečistoća

- ne košta ni jedne lipe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje isključivo dojenje novorođenčadi u prvih šest mjeseci života. Istraživanja su između ostalog pokazala kako dojena djeca rjeđe obolijevaju od upale srednjeg uha, te su manje podložna infekcijama dišnih putova i probavnog trakta, a puno rjeđe u kasnijoj dobi pate od pretilosti ili šećerne bolesti - tipa 2.

Majčino mlijeko prilagođava se dobi i vašeg djeteta

Majčino mlijeko se mijenja prema dobi vašeg djeteta i u svakom trenutku zadovoljava sve potrebe vašeg djeteta tijekom njegovog rasta i razvoja. 


Ključni sastojak koji se mijenja su bjelančevine. Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Jedinstvena kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku upravo je ono što ga čini tako posebnim.

Bjelančevine se sastoje od manjih sastavnica,  aminokiselina. Svaka aminokiselina ima specifičnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta te je stoga svaka od njih potrebna u točno određenim količinama. Upravo kombinacija tih aminokiselina u odgovarajućim količinama određuje kvalitetu bjelančevine. Na primjer, kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku značajno se razlikuje od kvalitete bjelančevina u kravljem mlijeku.

Bjelančevine su temeljna gradivna jedinica za rast i razvoj!

Do šestog mjeseca Vaše je dijete vjerojatno udvostručilo svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana utrostručit će porođajnu težinu te povećati svoju visinu za pola. Prva godina predstavlja najbrži rast u njegovu životu. 

Medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su bjelančevine jedna od najvažnijih hranjivih tvari, ne samo za rast, već i za razvoj Vašeg djeteta! Bjelančevine su temeljna sastavnica tkiva u našem tijelu: mišića, organa, enzima, hormona, krvi, kože, kose.

Bjelančevine također imaju važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava i zdravlju imunosnog sustava.  Ne morate se brinuti za unos bjelančevina svojega djeteta. Majčino mlijeko pruža pravu kombinaciju visokokvalitetnih bjelančevina u količinama potrebnima Vašem djetetu koje raste. 

Više o ulozi majčinog mlijeka u rastu i razvoju vašeg djeteta pogledajte u video prilogu:

Važna napomena: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dojenje do 2. godine života.

www.bebe-nestle.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije