Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Načini rađanja

Načini rađanja

Načini rađanja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.01.2009.
  • Broj pregleda: 4.466
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Rađanje je staro kao i čovječanstvo. Pomoć kod poroda i olakšanje porodnih bolova nije ništa novo.

Rađanje je potpuno prirodni čin. U prirodnom se porođaju nastoje izbjeći bilo kakve medicinske ili tehnološke intervencije. Žene danas žele prirodan i neagresivni pristup porođaju, u prostoru koji više nalikuje kućnom nego bolničkom ambijentu. U takvom pristupu porođaju dolazi do jače povezanosti između liječnika, primalje i rodilje, do jačanja međusobnog povjerenja. Rodilja postaje aktivnim sudionikom svih zbivanja, što povećava njezin njezino pozitivno iskustvo u porodu: spoznaju da je sposobna kontrolirati vlastite postupke, očuvati nadzor nad stanjem i opustiti se. Ugodan ambijent, smirujuća atmosfera uz odabranu glazbu i prisustvo supruga ili osobe za podršku u porodu, dodatno motiviraju rodilju da izdrži sve napore.

Primalje se u svom poslu vraćaju "k ženama", postaju ponovo ono što su tradicionalno bile, iskusni pratioci rodilja koji su u stanju uočiti probleme koji se ponekad pojave. Pravo na humanije rađanje vraća osobnost primalji, kao pomagačici ženi pri porođaju.

U našoj zemlji, s trendom "povratka" prirodnom porodu, sa minimalnim intervencijama od strane medicinskog osoblja, mjesto primalje se donekle promijenilo, iz čiste izvršiteljice odredaba porodničara u aktivne i stručne pomagačice rodilji koja osim zadaće obavljanja medicinskih intervencija samostalno ili u suradnji s liječnikom, aktivno pomaže rodilji da prebrodi porođajnu bol i lakše donese svoje dijete na svijet.

Humanizacijom porođaja i povratkom prirodnom porođaju nastoji se postići da porođaj zaista bude najljepši i nezaboravni trenutak u životu žene i obitelji.

Među promjene koje bi utjecale na udobnost rodilje i fiziološki tijek porađaja spada i odabir primjerenog, učinkovitijeg položaja za rađanje. To više nije porođaj isključivo na leđima, već porođaj u stojećem, čučećem, sjedećem položaju, položaj na koljenima, na boku te porod u vodi.

Komentari

Najnovije

Najčitanije