Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

O kozmetici za bebe

O kozmetici za bebe

O kozmetici za bebe
  • Objavljeno: Utorak, 18.05.2010.
  • Broj pregleda: 584
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi roditelji žele da im dijete bude čisto, uredno i mirišljavo. Tu psihološku predispoziciju koristi industrija i nudi nepregledan niz proizvoda. Uzimajući u obzir specifičnost kože djeteta (pogotovo novorođenčeta i dojenčeta) - njezinu propusnost i veliku površinu uodnosu na tjelesnu masu, izvjesno je da treba napraviti kvalitetan odabir sredstava za njegu. Nažalost, pritom najčešće odlučuju izgled pakiranja, miris i boja preparata, a upravo posljednje dvije osobine negovore u prilog kvaliteti.

Sastojci koji ne bi trebali biti u dječjoj kozmetici:

  • izbjegavati dodatke umjetnih boja i mirisa (DEA, TEA), kao i visoko alergene i iritirajuće konzervanse (paraben, quaterinum 15, imidazolidinil urea),
  • mentol, pepermint, citrus (iritanti),
  • UV zaštitni faktori (15 i više) trebali bi biti na bazi minerala (titan-dioksid ili cink-oksid), kemijska zaštita može djelovati iritirajuće,
  • mineralna ulja,
  • lanolin treba izbjegavati, osim ako proizvođač jamči da ne sadrži pesticide (DDT, lindan, diazinon),
  • antibakterijski sapuni većinom se ne preporučuju.

S obzirom na vulnerabilnost i nezrelost kože, dojenčad je potencijalno ugrožena koriste li se velike količine različitih sredstava za higijenu i njegu. To se povezuje i s povećanjem učestalosti ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti moći puno više govoriti i o škodljivosti pojedinih kemijskih spojeva koji prolaze kroz dječju kožu i na razvoj mozga. Naime, mozak je u iznimno brzoj fazi razvoja, kada se odvija mnoštvo temeljnih procesa koji određuju njegovu arhitekturu i funkciju u kasnijoj dobi. Stoga su naročito opasni škodljivi utjecaji u tom periodu i najčešće su posljedične promjene trajne. Organska kozmetika znatno je zdravija za njegu dojenačke kože od one neorganskog porijekla.

Što je organski pamuk?

Organski pamuk je pamuk uzgojen na prirodan, ekološki prihvatljiv način, od genetski nemodificiranog sjemena te bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida.

Mnogi ne znaju da je pamuk jedna od najzagađenijih biljaka. Od ukupne količine insekticida i pesticida koji se koriste u svjetskoj poljoprivredi, oko 25% insekticida i 10 % pesticida koristi se upravo za njegov uzgoj.

Za proizvodnju pamuka potrebnog za samu jednu majicu potroši se oko 150 grama pesticida i umjetnih gnojiva!

Zbog čega izabrati proizvode od organskog pamuka?

Prije svega zbog zdravlja vaše bebe. Koža je organ koji u većoj ili manjoj mjeri apsorbira ono što se na njoj nalazi. Bebina koža je oko 5 puta tanja od kože odraslih, a bebin organizam je i znatno osjetljiviji na kemikalije koje se koriste u konvencionalnoj izradi odjeće.

Drugi razlog je briga za zdravlje drugih. Mnogi ljudi, nažalost i djeca svakodnevno se truju kemikalijama radeći na poljima neorganski uzgajanog pamuka, a mnogi od njih i umiru.

Treći je očuvanje prirode u kojoj živimo. Organski uzgoj čuva prirodnu ravnotežu okoliša i djeluje blagotvorno na očuvanje biljnih i životinjskih vrsta.

Zbog toga svakako preporučujem proizvode iz webshopa Ekobebe.

Komentari

Najnovije

Najčitanije