Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

O masaži beba

O masaži beba

O masaži beba
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.04.2011.
  • Broj pregleda: 1.582
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Samo polaganje ruke na bolni dio tijela nakratko pruža osjećaj olakšanja.
Od davnina se masaža koristila za liječenje tijela,uma,kao prevencija i intervencija kod oporavka.

Do danas prepoznajemo i uživamo blagodati raznih metoda masaža od energetskih, klasičnih, lomi'lomi,  masaže vrućim kamenjem do kombinacije istočnjačkih i zapadnjačkih tehnika i svima su zajedničke toplina i relaksacija.
Tako se nekako i zamišljamo nakon masaže; opušteni, zagrijani i nekako svježiji.
Značaj dodira je dragocjen dok masaži pristupamo kao nečemu prirodnom i učinkovitom za tijelo i um.
 
Koža je najveći organ sa 5 000 000 živčanih završetaka koji neprestano prenose informacije u mozak.

A sada zamislite novorođenče koje se intenzivno razvija i njegov prvi osjet koji raspoznaje-dodir. U svijetu beba on ima velik značaj (koža se razvija u 5 om tjednu trudnoće) i predstavlja formu komunikacije.
 
U prvih 6 mjeseci života stimulans  izvana je krucijalno bitan jer potiče razvoj neuronskih veza u mozgu, stimulacija kože ubrzava proces mijelinacije živaca i poboljšava komunikaciju mozak-tijelo.

Masažom održavamo zdravlje djeteta, pomažući mu da se prilagodi stimulaciji okoline pune buke, svjetla, pokreta.

Masažom stimuliramo indirektno živce u mozgu koji olakšavaju apsorpciju hrane što rezultira bržim dobivanjem na težini. Nevjerojatne rezultate pokazuju studije nedonoščadi koja su masirana 3 puta dnevno po 15 min. i prosječno više od 47 % dnevno ih je dobivalo na težini.
 
Nježna umjetnost masaže beba pripada tradiciji koja se prenosila generacijama i zapravo predstavlja običaj.
Masaža beba nije samo za roditelje određenog životnog stila, masirajući svoju bebu jednostavno komuniciramo ljubav, otpuštajući napetost i bolje razumijevajući djetetove potrebe.
 
Stimulacija dodirom predstavlja osnovu vitalnog i psihološkog razvoja životinja i ljudi. Antropološki vučemo poveznicu brige za svoje mlade, životinje stimuliraju fiziološke sisteme svojoj mladunčadi povezujući se s njima 50 % vremena mačke provode ližući svoje mlade, a ukoliko to izostane oni ugibaju.
 
Današnja istraživanja samo potvrđuju ono što tradicija tvrdi - djeca trebaju nježan dodir! Bebe moraju biti u bliskom kontaktu sa roditeljem, dodir je važan koliko i hrana.

50 godina istraživanja dokazuje da je zanemarivanje/ravnodušnost, a ne previše pažnje uzrok razmaženosti djeteta. Također studije raznih kultura pokazuju da su društva gdje se bebe nose, ljuljaju, doje, masiraju manje agresivna i više suosjećajna i spremna pomoći.
 
Praksa prirodnog roditeljstva od 90 ih podržava jaču povezanost roditelja i beba kroz neverbalnu komunikaciju i te zajednice su puno življe, kreativnije, sigurnije i inteligentnije.

Kao pobornika treba spomenuti  gospođu Vimalu McClure, osnivačicu programa, IAIM koji se od 80 ih godina provodi diljem svijeta. Ova masaža za bebe je spoj je raznih tehnika: refleksologije, švedske, indijske masaže i izuzetno je jednostavna.

Promovira nježan dodir s poštovanjem i naglaskom na produbljivanje veze između roditelja i djeteta.
 
Masaža beba duboko povezuje roditelje, skrbnike sa bebom, olakšava razumijevanje neverbalne komunikacije a tako i odgovarajući odgovor na specifične bebine potrebe.
 
Ukoliko istinski čujemo djetetov glas čije je srce ispunjeno i mi mu odgovaramo ljubavlju, ono će se nesebično davati drugima i naučiti što znači dodir povjerenja.
 
Interakcija kao što je masaža direktno utječe na djetetov emocionalni razvoj i mogućnost nošenja sa stresom u odrasloj dobi.
Stres ne možemo eliminirati jer je dijelom odgovoran za proces učenja ali ukoliko izostane relaksacija on može dovesti do pretjerane stimulacije, iscrpljenosti i šoka.
 
Jedan od alata kojim bebama pomažemo oblikovati sliku svijeta, otpuštajući bol, žalost, strah je svakako masaža. Tako bebe uče kako se umiriti kada tijelo reagira na stres. Mogućnost svjesnog opuštanja ima velike prednosti.
 
Osjećaj topline, uslijed ubrzane cirkulacije, ugodan glas roditelja i smiješak su opuštajući za bebu. Roditelji svojom ljubavlju, emocionalnom toplinom, ponašanjem, njegovanjem, milovanjem i nježnošću stvaraju osjećaj sigurnosti djeteta gradeći emocionalnu privrženost.

Sigurna emocionalna povezanost je bitna za izgradnju samopoštovanja i prevencija je svih psihičkih poremećaja. Ukoliko izostane dijete će se slabije razvijati psihički, fizički i intelektualno.

Nježan dodir potiče fiziološke promjene koje potiču rast, stimulaciju živaca i mozga, snižavanje hormona stresa rezultira jačim imunološkim sustavom.
Masaža kod beba potiče osjećaj pravednosti, vrijednosti, razvoj osjećaja granica, važan je kontakt a ne savršen pokret.
 
Terapija dodirom će se refleksno odraziti na cijelo tijelo a interakcija, stimulacija, eliminacija i relaksacija su 4 osnovne pogodnosti masaže beba.
Kod interakcije podrazumijevamo promociju povezivanja i to sigurne povezanosti, verbalnu-neverbalnu komunikaciju, osjećaj poštovanja, ljubavi, tolerancije, empatije, ranog kontakta sa oba roditelja i kvalitetno provedeno vrijeme.
 
Masažom stimuliramo cirkulacijski, probavni, hormonski, limfni, živčani, dišni i imuno sistem, razvijamo koordinaciju i balans i rast, razvoj neuronskih veza, povezanost tijela i uma.
 
Masažom olakšavamo eliminaciju, zatvor, kolike, mišićnu napetost, bol kod rasta zuba, preosjetljivost na dodir, psihičke i fizičke tenzije.
 
Sigurno ćete primijetiti da bebe imaju kvalitetniji san, da su mirnije, puno fleksibilnije, mišićni tonus uravnoteženiji, imaju više razine dopamina,oksitocitina i serotonina, manje su hiperaktivna i osjetljive.
 
Roditelji će kroz IAIM (internacionalni organizacija masaže beba) program bolje razumjeti bebu, čitati i poštivati njene znakove, poboljšati bebin san i smanjiti rizik postnatalne depresije.

Komentari

Najnovije

Najčitanije