Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pokažite djetetu da ga volite

Pokažite djetetu da ga volite

Pokažite djetetu da ga volite
  • Objavljeno: Petak, 30.07.2010.
  • Broj pregleda: 1.710
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djeca se moraju osjećati voljenima

Da bi dijete voljelo samo sebe, a to je nužno za unutarnje samopouzdanje, mora imati osjećaj da ga roditelji vole. No mnogi roditelji misle da je njihova ljubav za djecu nešto što se samo po sebi razumije i da se ne moraju posebno truditi pokazivati je. Ali, iskustvo pokazuje da nije tako. Mnoga djeca, i kad odrastu, nisu sigurna da su ih roditelji voljeli jer to nikad nisu pokazali. Vaša ljubav za dijete može biti očigledna vama, ali ne mora biti djetetu.

Dijete visokog samopouzdanja i samopoštovanja osjeća da ga roditelji prihvaćaju, brinu za njega i da će učiniti sve da mu bude dobro. Osjeća da bi roditelji bili jako uznemireni kad bi mu se nešto dogodilo i da im jako nedostaje kada su razdvojeni.

Stoga pokažite djetetu da ga volite. Pokažite to često i jasno. Naglasite da je vaša ljubav bezuvjetna. Da ga volite i onda kad ste ljuti na njega jer je učinilo nešto loše. Da neće izgubiti vašu ljubav zato što je razbilo vazu, prolilo sok po novom stolnjaku ili zaboravilo pjesmicu koju ste ga naučili. Iznenadili biste se koliko djece zaista vjeruje da ih roditelji zbog takvih stvari ne vole.

Umjesto:

Ne volim te kad ne pospremiš svoje igračke.

Kažite:

Molim te pospremi igračke jer mi smeta da ih preskačem po sobi.

Djeca su vjerojatno u vaš život unijela mnogo brige ali i mnogo pozitivnih promjena, osjećaja i doživljaja. Pokažite im to - moraju osjetiti da su vrijedna svega što za njih činite i da je vaš život postao bolji samim njihovim postojanjem.

Odvojite povremeno vrijeme koje ćete posvetiti samo djetetu. Recite mu da ćete se igrati s njim i da se čak nećete javljati na telefon. Dopustite mu da samo odabere kako ćete provesti to vrijeme. Tako će dijete dobiti šansu da se opusti i pokaže što voli i u čemu je dobro. A najvažnije od svega pokazat ćete mu da ga volite i da vam je važno. Sigurno jako volite svoje dijete, ali kako će ono to znati ako nikad nemate vremena za njega.

Pokažite djetetu mnogo ljubavi i topline i kroz riječi i kroz tjelesni dodir. Kažite mu često koliko ga volite i koliko vam znači. Zagrlite ga, potapšajte po leđima, poljubite. Vjerujte - to ga sigurno neće razmaziti.

Crtanje po zidu

Mnoga djeca vole crtati po zidu - umjesto što se sa svojim djetetom stalno oko toga prepirete, možete učiniti nešto od sljedećeg:

  • odredite dio zida po kojem se smije šarati. Poslije dijete može i sâmo, četkom umočenom u boju, premaljati stare crteže i napraviti si tako podlogu za nove. Veselje će biti dvostruko (vaše veselje tu čak nije ni uračunato).
  • vrata sobe (dječje, ali nije obavezno) premažite zelenom bojom za školske ploče. (Jedna je limenka boje dovoljna za po jedna vrata i u širem susjedstvu.) Kupite krede u boji. Kakvu spužvu sigurno imate - ako ne staru od kupanja, onda sigurno novu sudoperu kojoj prethodno skinite mrežu. Ako mislite da bi vam moglo smetati slijevanje vode s vrata, mrvljenje krede i njezino raznošenje na papučama po cijelom stanu, pri dnu vrata montirajte i malu letvicu koja će umanjiti neugodne posljedice dječje kreacije.
  • na vrata ili na zid pričvrstite bijelu ploču za pisanje posebnim markerima. Brišu se suhom krpom. To je svakako čišće, ali i puno skuplje rješenje.
  • za crtanje "po zidu" mogu poslužiti i veliki, na zid nalijepljeni listovi papira (pakpapira). Najmanje tragova na zidu ostavit će tzv. zidarska traka (ima je u raznim širinama - rjeđe u knjižarama, a češće na odjelima boja i lakova).
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije