Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Povišena tjelesna temperatura u djece

Povišena tjelesna temperatura u djece

Povišena tjelesna temperatura u djece
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.366
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najčešći simptom bolesti

Povišena tjelesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom bolesti u djece i jedan od najčešćih povoda posjeta pedijatru. Sama po sebi nije bolest već upućuje na drugu bolest ili poremećaj u organizmu. U 90% slučajeva oblik je obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju, ali može biti i posljedica manjka tekućine u organizmu (dehidracija) ili reakcija nakon primjene cjepiva.

U ¾ slučajeva porast tjelesne temperature posljedica je akutne infekcije dišnih puteva. Sam porast tjelesne temperature znak je da bolest postoji, može nas upućivati i na tijek bolesti, ali ne i na njezinu težinu. Ona je prvi, nespecifični odgovor organizma koji ujedno mobilizira i njegovu obranu.

Odgovor na porast tjelesne temperature je individualan te može biti praćen i popratnim simptomima kao što su nelagoda, razdražljivost, groznica, tresavica, znojenje. Treba naglasiti da su pri porastu temperature u djece dlanovi i tabani hladni dok tijelo gori.

Pod pojmom povišena tjelesna temperatura smatraju se vrijednosti tjelesne temperature izmjerene rektalno iznad 38,5°C, pod pazuhom (axilarno) iznad 37°C te u ustima iznad 37,5°C.

U djece mlađe od 3 godine koja su posebno osjetljiva na febrilitet treba snizivati temperaturu iznad 38°C jer se zbog nezrelosti središnjeg živčanog sustava i mogućeg naslijeđa mogu razviti grčevi u temperaturi (febrilne konvulzije, fras) praćeni kratkotrajnim gubitkom svijesti.

Važno je spomenuti da novorođenčad i dojenčad do 3 mjeseca života mogu biti bolesna, a da ne reagiraju povišenom tjelesnom temperaturom već nas djetetovo opće stanje, koje je tada narušeno te odbijanje hrane mogu upozoriti na bolest. Stoga je vrlo važno da se klinički i laboratorijski ocijeni značenje toga važnog simptoma. Hiperpireksijom se smatra temperatura viša od 40,9°C i ona u pravilu uvijek prati teže infekcije uzrokovane bakterijama (Pneumokok, H. influenzae tip b).

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije