Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Problemi sa sluhom kod djece

Problemi sa sluhom kod djece

Problemi sa sluhom kod djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.12.2012.
  • Broj pregleda: 1.678
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Koji su uzroci problema sa sluhom?

Sve veći broj djece rađa se s problemima sa sluhom, ili, još gore, bez sluha. Svaki znak ranog gubitka sluha je opasan i može utjecati na razvoj govora, za kojeg stručnjaci tvrde da se počinje u prvim mjesecima života.

Nažalost, problemi sa sluhom kod djece se često ne dijagnosticiraju na vrijeme. Velikom broju djece se problemi sa sluhom identificiraju tek u dobi od 2 godine. Srećom, postoje razne tehnike i načini pomoću kojih možete ranije primijetiti probleme sa sluhom.

Djeca dožive gubitak sluha zbog raznih uzroka, uključujući:

Upala uha

Upala uha se često javlja kod male djece jer kod njih Eustahijeva cijev nije u potpunosti razvijena. Vrlo lako može doći do infekcije srednjeg uha i nakupljanja tekućine iz bubnjića. Čak i ako bol nije prisutna, tekućina može oštetiti sluh barem privremeno. U teškim slučajevima, upala srednjeg uha može uzrokovati trajan gubitak sluha.

Genetika

Neka djeca se rađaju s problemima sa sluhom koji mogu biti rezultat genetike ili problema u trudnoći i tijekom poroda. Kod više od polovice djece koja imaju problema sa sluhom razlog je genetski faktor. Gubitak sluha mogu uzrokovati tegobe tijekom trudnoće, kao što je gestacijski dijabetes i prijevremeni porod.

Stečeni gubitak sluha

Razni faktori mogu izazvati gubitak sluha kod djece, uključujući bolesti kao što su meningitis, rubeola, vodene kozice ili gripa. Ozljede glave, vrlo glasni zvukovi i neki lijekovi također mogu izazvati gubitak sluha.

Komentari

Najnovije

Najčitanije