Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Program za trudnice i mlade mame

Program za trudnice i mlade mame

Program za trudnice i mlade mame
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.02.2010.
  • Broj pregleda: 1.493
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prvi antistresni program u Hrvatskoj s kojim će se buduće i sadašnje mame osjećati relaksirano, zdravo, sretno i psihofizički snažno

Trudnoća je jedno od najljepših iskustava u životu svake žene, no to je iskustvo često umanjeno raznim stresovima sa kojima se buduće majke sreću tijekom svoje trudnoće.

Danas se zna kako majčina emotivna stanja poput sreće, ljutnje, nade, ljubavi, tjeskobe, ili straha mogu biokemijskim putem utjecati na organizam djeteta. Tijekom trudnoće, majčina percepcija okoline u vidu njezinih emocija kemijskim se putem prenosi do fetusa putem posteljice, stanične barijere između krvi majke i ploda. Razne molekule i kemijski spojevi koji su posljedica majčinih emocija kroz krv prolaze posteljicu i djeluju na iste organe djeteta na koje djeluju i u majke. I tako, premda je dijete u utrobi majke nesvjesno okolnosti koje su dovele do majčinih raspoloženja, ono ta raspoloženja direktno osjeća! Stoga je, razumljivo, poželjno da u majke tijekom trudnoće vladaju pozitivna emotivna stanja, jer ona ne samo da čuvaju trudnoću, već i imaju pozitivan učinak na razvoj bebe.

A onda dolazi vrhunac iščekivanja i zajedničkih snova...porođaj i početak majčinstva! Međutim, katkada se dogodi da čari roditeljstva i nisu baš onako privlačne kakvima su se činile u drugih ljudi. Briga oko djeteta novopečenoj majci odjednom uzme sve slobodno vrijeme i ona se uskoro počne osjećati razdražljivom, nervoznom, tjeskobnom i ljutom. Također, razdoblje nakon porođaja, zbog velikih hormonskih promjena koje uslijede u organizmu majke, često je krizno vrijeme za razvoj raznih depresivnih stanja. Sve ovo, naravno, može imati neželjene posljedice po samo dijete.

Kako bi trudnicama i novim majkama omogućili potpuni užitak i doživljaj trudnoće u prvih mjeseci bebina života, pozivamo Vas na BESPLATNO predavanje i prezentaciju programa za trudnice i mlade mame u REJUVENATION centar Novasol, Radnička cesta 34a, Zagreb, koje će održati ginekologinja dr. Ulla Marton i prof. dr. Vladimir Gruden. Predavanje će se održati u subotu 06.03. sa početkom u 15:00 sati. Molimo sve zainteresirane da rezerviraju svoja mjesta unaprijed, jer su mjesta ograničena. Za rezervacije i sve informacije molimo nazovite 01 61 92 120 ili 099 22 79 062.

Što očekuje trudnice i mlade mame

REJUVENATION centar Novasol u suradnji sa dr. sc. Ullom Marton i prof. dr. Vladimirom Grudenom organizira program za trudnice i mlade mame. Program se sastoji od tretmana u trajanju od 60 - 75 minuta tijekom mjesec dana (ukupno 12 tretmana). U program su uključene:

  • vježbe zagrijavanja tijela (Pilates za trudnice i mlade mame te vođena relaksacija; za mlade mame organizirano čuvanje djece) - 1x tjedno, tj. 4 puta unutar mjesec dana
  • predavanja na temu stresa, trudnoće i majčinih emotivno-psihičkih stanja i bebinog zdravlja, te prirodna tjelesna relaksacija vođena od stručnog osoblja REJUVENATION centra Novasol - 1x tjedno, tj. 4 puta unutar mjesec dana
  • REJUVENATION program - 1x tjedno, tj. 4 puta unutar mjesec dana

Cilj ovog programa je pomoći trudnicama i majkama da steknu neophodna znanja i vještine kako bi se učinkovito suočile sa svim stresovima i izazovima trudnoće i roditeljstva, te tako doprinijele očuvanju svojeg i djetetovog zdravlja.

Stres i trudnoća

Osim što stres direktno utječe na funkcije tijela trudnice, on također ostavlja posljedice i na dijete u trbuhu. Naime, žena u trudnoći koja doživljava djelovanje kroničnog stresa u svom tijelu prenosi ih na dijetu. Kortizol u njezinoj krvi skreće krv od uterusa, i to zauzvrat smanjuje količinu kisika i hrane koje beba dobiva - u ekstremnim slučajevima čak do 60%. Hormoni stresa u fetalnom mozgu djeluju kao i u odraslih - smanjuju broj neurona koji se razvijaju i spriječavaju njihovo potpuno formiranje (dr.sc. Marian Diamond, dr. med. Sveučilište Kalifornija, Berkeley, SAD).

Istraživanja na Medicinskoj školi Harward su također pokazala da što je viša razina tjeskobe u majke, to je veća vjerojatnost da će imati produljenu mučninu, pobačaj ili produljeni, bolni porod, i vjerojatnije je da će njezina beba biti nemirna, razdražljiva, sklona grčenju, pobolijevanju, slabom imunitetu i alergijama (dr. med. Rosalind Wright, Harward Medical School, SAD).


U interesu je svih trudnica, više nego očita potreba za dodatnim naporom na području psihoedukativnih programa i interventnih mjera koje će imati za cilj sačuvanje trudnoće. REJUVENATION program osmišljen je kao jedna takva mjera, utemeljena na suvremenim spoznajama stres menadžmenta, komplementarne medicine, te životnog savjetovanja (life coaching).

Cilj REJUVENATION programa za zdravu trudnoću je poboljšanje opće kvalitete življenja trudnica, te promicanje zdravih stilova življenja kako bi se preventivno djelovalo na poboljšanje zdravstvenog i emocionalnog zdravlja.

Zašto REJUVENATION

Zbog neupitne negativne povezanosti između stresa i zdravlja fetusa, potrebno je trudnice stručno zaštititi od učinka kroničnog stresa - kroz kontinuirani i profesionalno vođeni anti-stres program. REJUVENATION program koji se odvija u okviru REJUVENATION centara pravi je primjer takvog osmišljenog pristupa za postizanje stanja potpune relaksacije. Ovaj program u kratko vrijeme vraća tijelu izgubljenu snagu i unutarnji mir, a jedna od posljedica je i revitalizacija stresnih oštećenja bez primjene lijekova.

Ovaj program u svakome smislu preporučam, a poglavito trudnicama i mladim mamama.

Prof. dr. sc. Vladimir Gruden

REJUVENATION centar Novasol
Radnička cesta 34a, Zagreb
01 6192 120
www.nova-sol.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije