Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu
  • Objavljeno: Petak, 05.01.2007.
  • Broj pregleda: 3.028
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mliječni zubi i posjet stomatologu

Pojavom prvih mliječnih zuba u usnoj šupljini djeteta, u dobi oko šestog mjeseca života, za roditelje neprimjetno počinje nova faza u odgoju djece. Naime, briga o zubima i oralna higijena su među prvim stvarima kojima roditelji počinju razvijati svijest o važnosti vlastitog zdravlja i o odgovornosti za njega. Po nicanju zubi roditelji vrlo brzo počinju kupovati dječje četkice i paste za zube, te tako polako potiču djecu u provođenju oralne higijene. To u početku roditelji rade za djecu, onda djeca to počinju raditi sama uz roditeljsku pomoć i nadzor, a s vremenom, kada steknu naviku i dovoljno dobro svladaju tehnike održavanja oralne higijene, djeca se u toj aktivnosti potpuno osamostaljuju. Tako je briga o zubima i oralna higijena jedan od rijetkih primjera neke sposobnosti i navike ljudskog bića (naravno u skupini onih koje nisu primarno egzistencijalno važne) koja se uz pomoć roditelja počinje stjecati već u prvim mjesecima života, a potom se samostalno provodi do njegova kraja.

Iako se s oralnom higijenom djeca vrlo rano susreću; iako su danas roditelji sve više svjesni važnosti oralnog zdravlja za cjelokupnu dobrobit svoje djece, uloga roditelja i djece u održavanju zdravlja usne šupljine nerijetko nije dovoljna, pa je nužno potražiti pomoć stomatologa. Kako bi se izbjegli ozbiljniji kvarovi i teže posljedice, stomatologa je najbolje posjećivati preventivno, čak i onda kada je sa zubima sve u redu.

Komentari

Najnovije

Najčitanije