Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rađanje je prirodan čin

Rađanje je prirodan čin

Rađanje je prirodan čin
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 3.361
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što vas zanima o porodu?

Uza sve teškoće koje donosi, porod može biti nezaboravan doživljaj i ugodan početak novog života

Kako ću znati kad je počeo porod? Koliko traje? Jesu li trudovi bolni i koje su mogućnosti ublažavanja bolova? Mogu li odmah na carski rez? Je li epiduralna analgezija štetna? To su neka od najčešćih pitanja koje trudnice postavljaju na tečajevima u sklopu bolničkih ustanova. Naizgled banalna pitanja za liječnika, ali važna za buduću rodilju i majku.

Pravilna edukacija i psihološka priprema otklonit će većinu nepoznanica i omogućiti rodilji da na porod dođe maksimalno pripremljena i educirana. Nepoznavanje osnovnih pojmova o rađanju, te nerijetko pogrešne informacije iz susjedstva, stvaraju negativan stav prema porodu, rodiljama unose strah, a često i paniku. To ne samo da otežava posao liječniku i medicinskom osoblju, nego se jedan tako prirodan čin u životu žene umjesto zadovoljstva pretvara u traumu.

Iako je istina da je porod biološka i mehanička trauma za ženu, psihološki aspekt ipak je važniji. Donošenje novog života na svijet samo je početak potpuno novog načina života, roditeljstva, brige, obveza i ljubavi prema vlastitome djetetu. Stoga je taj čin iznimno važan te ga je, uza sve teškoće koje donosi, ipak moguće doživjeti kao nezaboravan i ugodan početak nečeg novog u vašem životu. Za tako nešto nužno je da budete maksimalno psihološki pripremljeni i dobro educirani o svemu što vas očekuje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije