Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.03.2011.
  • Broj pregleda: 24.073
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Ako je beba bila u mogućnosti prepoznati vaše lice kada je bila stara samo nekoliko dana, sada je u mogućnosti to i pokazati. Oko polovice djece ove dobi počinje na očigled prepoznavati svoje roditelje.

Najvjerojatnije će se još uvijek smiješiti strancima, posebno kada ju gledaju ravno u oči i guguću ili razgovaraju s bebom. Pokušava dokučiti tko je tko u njenom životu, i definitivno preferira vas i partnera.

Vaša beba se može umiriti i uspostaviti kontakt očima s vama, ili može mahati rukama i smijati se od uzbuđenja kada vas uoči. Može čak i osjetiti vaš miris i doživljavati ga umirujućim.

Događa se veliki pomak u razvitku bebina mozga koji se podudara sa značajnim promjenama u ponašanju. Vaša beba je više usredotočena na vanjski svijet i više osjetljiva na promjene u svojoj okolini.

Dio mozga koji upravlja koordinacijom ruke i oka omogućuje bebi da prepozna objekte se sada razvija vrlo brzo. Sluh, jezik i miris su također postali receptivni i aktivni. Kada beba čuje vaš glas, može čak i gledati izravno u vas i početi gugutati.

Istraživanja pokazuju da djeca čiji roditelji govore s njima imaju znatno viši IQ i kasnije bogatiji rječnik od druge djece, pa je interakcija posebno važna upravo sada. Postavite čvrste temelje izlažući bebu različitim riječima.

Razgovarajte o okolini kada vodite bebu u šetnju, pokazujte i identificirajte objekte. Vaša beba još ne može ponoviti ove riječi, ali sprema sve podatke u svoje ubrzano razvijajuće pamćenje. Ako je vaš dom dvojezičan, beba će imati koristi redovitog od slušanja obaju jezika.

Komentari

Najnovije

Najčitanije