Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.04.2011.
  • Broj pregleda: 20.527
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Vaša beba sada primjećuje od kuda zvukovi dolaze i brzo će se okrenuti kada čuje nešto. Jedan od najlakših načina da angažirate bebu je da zveckate ključevima.

Beba sada može biti u stanju prepoznati svoje ime i shvatiti kada razgovarate s njom. Možda ćete primijetiti da beba okreće glavu kada ju zovete ili razgovarate s njom.

Ako želite uključiti i zabavljati bebu, sve što trebate učiniti je razgovarati s njom. Djeca ovog uzrasta ne uče jezik s televizije ili radija, tako da ih je bolje isključiti i koristiti stvarni dijalog.

Vaša beba ne može izraziti svoje osjećaje na način na koji to vi možete. Iako će jasno dati do znanja kada je ljuta, kada joj je dosadno, ili je sretna, bebina sposobnost da pokaže ljubav i humor je tek u razvoju.

Vaša beba također pokazuje snažnu vezanost za vas podizanjem ruku kada želi da ju primite ili kada plače ako napustite prostoriju. Također može dati zagrljaje i poljupce. Smijat će se smiješnim izrazima i pokušati vas nasmijati.

Velika je vjerojatnost da će se dijete u ovoj dobi prehladiti. Brojne viruse koji uzrokuju prehladu je gotovo nemoguće izbjeći. Virusi se šire kapljicama i dodirom kontaminiranih predmeta, kao što su igračke. Vaša beba se ne može boriti protiv njih tako jednostavno kao što vi to možete, jer joj je imunološki sustav manje razvijen.

Uz to, beba stalno stavlja prste u blizini očiju i usta, a virusi koji vrebaju na rukama jednostavno mogu ući u tijelo. Uobičajeni simptomi prehlade uključuju kihanje, suzne oči, kašalj, curenje iz nosa, a nekada i temperaturu. Ovi simptomi obično traju oko tjedan dana.

Komentari

Najnovije

Najčitanije