Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 7. mjesec
  • Objavljeno: Srijeda, 11.05.2011.
  • Broj pregleda: 35.312
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Vaša beba ima jači vrat i mišiće u rukama koji će dopustiti da se prevrće na stranu, a to je korak koji će vas zabavljati. Beba može prihvatiti valjanje kao primarni način kretanja, barem za sada, ili ga može preskočiti i početi sjediti i puzati. Dok god beba stječe nova znanja i pokazuje interes za učenjem novih stvari, nemate razloga za brigu.

Prevrtanje može biti zabavno za bebu, ali također stresno za vas. Držite ruku na dijetu tijekom mijenjanja pelena, i nikada ga ne ostavljajte bez nadzora na krevetu ili bilo kojoj povišenoj površini.

U ovoj dobi dijete ne samo da tolerira pažnju drugih, već će ga ona često i poticati. Iako ćete uskoro primijetiti početke straha od stranaca, beba će vjerojatno i dalje biti prilično nekritična. Svatko tko joj pristupi s dobrodošlicom u očima ili osmijehom postaje prijatelj. Ali ne brinite, beba još uvijek treba i traži puno ljubavi i pažnje od vas.

Beba također uči da njeno ponašanje privlači vašu pozornost. Samo ne zaboravite djetetu dati pozitivnu povratnu informaciju kada učini nešto dobro. To je odličan način za početak učenja razlike između dobrog i lošeg.

Jedna stvar će postati jasna: beba će početi proširivati svoj repertoar trikova za privlačenje pozornosti koji sada uključuje više od plača. Možete primijetiti da radi buku, smije se i pjeva. Tijekom sljedeća tri mjeseca, dijete će razviti jedinstven osobni način izražavanja mišljenja, želja i potreba.

Kako dijete postaje sve više aktivno važna je udobnost odjeće. Odlučite se za meke tkanine koje neće sputavati dijete da se kreće. Rastezljiva i prozračna odjeća pruža dosta mjesta za kretanje.

Izbjegavajte odjeću s grubim šavovima, dugim vezicama, gumbima ili mašnicama jer može predstavljati opasnost od gušenja, i sve što može ometati bebino spavanje, puzanje, igranje ili druge redovite aktivnosti.

Nemojte se iznenaditi ako bebina stolica promjeni boju i miris čim počne jesti čak i vrlo malu količinu hrane. To je normalno. Ako stolica izgleda previše čvrsto, djetetu dajte voće i povrće, te zobene pahuljice ili ječam.

Komentari

Najnovije

Najčitanije