Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Štitite se od komaraca na prirodan način

Štitite se od komaraca na prirodan način

Štitite se od komaraca na prirodan način
  • Objavljeno: Petak, 22.07.2011.
  • Broj pregleda: 2.610
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljeti ih je doista teško (nemoguće) izbjeći! Komarci će vas dočekati u gra­du, u parku ili vrtu, na kopnu, uz more, u šumi, na jezeru... Ženke komaraca napadaju uglavnom nakon zalaska sun­ca. Ljetne noći kvare dosadnim zujanjem, ujedaju često i vrlo bolno, tjeraju nas da se češemo i grebemo "do krvi". Ženke koma­raca ne napadaju nas zbog zabave, njima je bjelančevina iz ljudske krvi potrebna za pro­izvodnju jajašaca iz kojih će se razviti njiho­vo potomstvo. Iako su u našem podneblju ubodi ženki komaraca u pravilu bezopasni, izbodena i izgrebena koža pogodna je za ra­zvoj različitih infekcija, a time i bolesti.

Zaštitite se

Za boravka na otvorenom nosite udobnu odjeću dugih rukava i svijetlih boja, izbje­gavajte usku te posebno crnu odjeću, koja komarce neobično privlači i čini ih agresiv­nima. Na otvorenom pokrivajte slatka jela i sva pića u čašama, a boce držite začepljene. Sve ostatke hrane odmah uklonite i držite dobro pokrivene. Nakon slatkih za­logaja, djeci obavezno operite lice i ručice te otklonite eventualne ostatke hrane s odjeće.

Na otvorenom se ne upuštajte u borbu s komarcima jer će ih strujanje zraka koje ćete izazvati mahanjem učiniti još agresivnijima. Naravno, ako su komarči unatoč svim mje­rama predostrožnosti i dalje nesnosni (što se može dogo­diti ako ste u blizini vode ili ste skloni znojenju te općenito imate višu tjelesnu tempera­turu), posegnite za gotovim zaštitnim sredstvima koja se nanose na kožu. Što više koristite prirodna sredstva, poput raznih ete­ričnih ulja koja komarči ne vole (eukaliptus, citronela, lavanda). Istu zaštitu ni slučajno ne primjenjujte na bebama, a kada je riječ o djeci, i za njih su primjerena samo neka sredstva.

Zatvorene prostore zaštitite od najezde komaraca mrežom za komarce, a ako je to nemoguće, ne palite svje­tlo prije negoli zatvorite sve prozore jer komarce svjetlost privlači.

Kožu nakon uboda komaraca možete namazati posebnim pripravcima koji de­zinficiraju i hlade, a najbolji za to je nevenov melem.

Zdrava i opojna boja lavande

Njeni sastojci nas liječe, njen prekrasan miris nas osvježava i smiruje, a upravo tim prekrasnim mirisom lavanda tjera insekte, posebno komarce. Polugrmolika biljka prirodno raste na suhim i toplim obroncima i uzgaja se kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Zbog svojih ljekovitih svojstva koristi se od davnine. Najviše u kozmetici i ljekarništvu te zbog svog ugodnog mirisa i u parfumeriji. Svojim plavoljubičastim cvjetovima jakog mirisa i gorkastog okusa uznemiruje insekte, a umirujuće djeluje na ljude, pa se koristi kao prirodno sredstvo za opuštanje. Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože zahvaljujući uravnoteženoj pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina.

komarci herbapharm

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije