Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tajne komunikacije između roditelja i djeteta

Tajne komunikacije između roditelja i djeteta

Tajne komunikacije između roditelja i djeteta
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.03.2011.
  • Broj pregleda: 1.179
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako bismo olakšali komunikaciju djeteta s roditelji­ma i sa svijetom, dijete treba od prvih mjeseci uključiti u naš život.

Francuski psihoanalitičar Françoise Dolto (1908. -- 1988.) objašnjava: "Postoje djeca koja se sjećaju svega što su prvi put čula. Ona su poput magnetofonskih vr­pca... Trebamo ih uvoditi u naš svijet kao budućeg muš­karca i buduću ženu, a ne kao male stvari, bebe, plišane medvjediće... Rečenice koje smo izrekli pravilnim tonom kako bismo, na primjer, popratili djetetovu bol, tu će bol pretvoriti u ljudsku emociju baš zato što je izražena."

1. Objasniti mu što se događa

Razgovarajmo s djetetom još od rođenja. To će nam pomoći da shvatimo svoje osjećaje i, što je najvažnije, da definiramo njegove.

Uvijek opisujmo ono što radimo i istodobno pokušaj­mo izraziti njegove osjećaje.

"Smetalo ti je što sam te ostavila samoga u kolijevci i što te nitko nije došao vidjeti, je' da?"

"Sad ću te staviti u sjedalicu i približiti te stolu, tako ćeš imati društvo. "

"Što kažeš da se lijepo okupamo? Poslije ćemo te napudrati i obući pidžamicu. "

To su male poruke koje djetetu pomažu da se snađe u sredini u kojoj živi. Pomažu mu da stekne kontrolu nad onim što se oko njega zbiva i daju mu dragocjen osjećaj da sudjeluje u onome što mu se događa.

Američki znanstvenici C. Haden, R. Haine, R. Fivush i E. Reese godinama proučavaju utjecaj rane komunikacije s odraslima na dječju psihu.

Prema rezultatima njihovih studija, roditelji koji "pre­pričavaju" djeci što se događa ili što se dogodilo, znatno doprinose njihovu pojačanom osjećaju sigurnosti.

2. Obavijestiti ga

"Sad ću prestati slagati robu pa idemo u park."

"Još jedna pjesmica i onda dosta."

"Igrat ćemo se još pet minuta. Zatim ćemo prestati

jer trebam obaviti jedan telefonski razgovor."

To su male obavijesti i kratki programi koji djetetu da­ju osjećaj sigurnosti. Zahvaljujući tome, djeca se ne os­jećaju kao "paketići" koji se premještaju s jednog mjesta na drugo.

3. Stvoriti ozračje po mjeri djeteta

"Čim počnu puzati, naša djeca su oduševljena mo­gućnostima istraživanja svijeta. Ako ih zaustavimo od­lučnim 'ne', počnu plakati. Koliko god bila opravdana zab­rana", primjećuje američki pedijatar T. Berry Brazelton, "duboko u sebi uvijek imamo osjećaj krivnje. 'Ma zašto sam s njim razgovarao tako oštro?' pitamo se. Još je di­jete! Premaleno je kako bi shvatilo opasnosti i kako bi zna­lo što je dobro, a što loše."

"Ne diraj!", "Ne viči!", "Nemoj se zaprljati!", "Ne pla­či!", "Nemoj ovo!", "Nemoj ono!"

Kako da u komunikaciji izbjegnemo uporabu tog iri­tantnog i otresitog "nemoj"? Rješenje je nevjerojatno jednostavno: dovoljno je da zabrane, zapovijedi, pretvorimo u pozitivne prijedloge.

Još od rođenja Jonathan je bio gurman. Svaki put kad bih nešto kuhala na štednjaku, približio bi mi se i va­dio tavu iz kuhinjskog ormara. Oponašao je moje pokre­te i kušao ukusne, ali nepostojeće zalogaje. Sve mi je to godilo jer je cijenio obroke koje sam mu pripremala. No stalno sam se bojala da će se ozlijediti podižući tešku ta­vu ili da će srušiti čašu na pod.

Tada sam odlučila reorganizirati svoju kuhinju. Na najniže police kuhinjskog ormara stavila sam samo ono čime se Jonathan mogao igrati, a izvan njegova dometa stavila sam sve teške i lomljive predmete.

Rješenje je funkcioniralo. Ja sam bila mirna, a on se mogao igrati kuhara dok bih ja kuhala. Pritom nisam mo­rala svaki čas govoriti: "Nemoj to dirati!", "Spusti tu ča­šu!", "Pazi!", "Koliko ti puta moram reći da ne...".

(Teresa, Jonathanova majka)

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Komentari

Najnovije

Najčitanije