Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?

Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?

Vitamini i minerali koje možete dobiti u Frutek mami - zašto su korisni?
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.608
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamini i minerali - zašto su korisni?

Folna kiselina je vrlo bitna u razvoju zametka, zato je žene trebaju uzimati čim počnu planirati trudnoću. Dovoljan unos folne kiseline bitan je, naravno, i inače u svim životnim razdobljima jer taj vitamin ima mnoge bitne uloge u tijelu. Kako je tijelo samo ne može proizvoditi, moramo je unositi prehranom. Dobar izvor folata predstavljaju lisnato povrće, žitne klice, grah, orasi, mlijeko, agrumi i grožđe.

Žele li dovoljnu količinu folne kiseline unijeti u tijelo hranom, trudnice i dojilje trebale bi pojesti približno 14 naranča na dan.

Potreba za željezom u razdoblju trudnoće se poveća jer se, kao prilagodba na veću količinu krvi u krvotoku i potrebe za prijenosom kisika, mora povećati količina hemoglobina. U prehrani je željezom najbogatije meso, a sadržavaju ga i mahune, punozrnate žitarice i povrće. Apsorpcija nehemskoga željeza poboljšava se istodobnim uzimanjem vitamina C.

Trudnica ili dojilja morala bi pojesti približno kilogram govedine ili 700 g špinata na dan da bi zadovoljila dnevne potrebe za željezom!

Vitamin C bitan je u funkcioniranju imunološkog sustava i sinteze kolagena. Nalazi se među ostalim u bobičastom voću, agrumima, rajčici, brokuli, špinatu, krumpiru, cvjetači i paprici.

Za zadovoljenje dnevne potrebe za vitaminom C trudnice i dojilje morale bi svaki dan pojesti približno 200 g jagoda ili dvije naranče ili tri kivija.

Tiamin (vitamin B1) poznat je kao vitamin za bistar um jer je bitan u funkcioniranju živčanog sustava. Sudjeluje i u metabolizmu ugljikohidrata. Najvažniji izvor tiamina u prehrani čovjeka predstavljaju punovrijedne žitarice, a najbolji je izvor tog vitamina inače kvasac.

Dnevne potrebe za vitaminom B1 zadovoljili bismo kad bismo pojeli približno 8 g osušenoga pivskog kvasca ili 500 g punozrnatoga pšeničnog kruha.

Vitamin B2 (riboflavin) bitan je za zdravu kožu i djelovanje membrana sluznice. Prepoznatljiva je i njegova uloga u funkcioniranju vida. Dobri prirodni izvori vitamina B2 su mlijeko i mliječni proizvodi, ribe i proizvodi od punovrijednih žitarica.

Dnevne potrebe za vitaminom B2 zadovoljili bismo s približno kilogramom cipala.

Vitamin B6 neizostavan je u funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava, a osim toga poznat je i njegov utjecaj na smanjenje umora. U većim količinama nalazi se u piletini, ribama i nekom povrću, npr. kupusu i zelenom grahu. Nalazi se i u krumpiru, bananama i punovrijednim žitaricama.

Kad bismo željeli dovoljnu količinu vitamina B6 unijeti hranom, trebali bismo pojesti približno 7 banana ili 600 g kuhanog krumpira.

Vitamin B12 bitan je za zdravu krv jer sudjeluje u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Prepoznatljiva je i njegova uloga u funkcioniranju mozga. Najbogatiji izvor vitamina B12 su jetra, ali je bolje da ih trudnice ne konzumiraju. Vitamin B12 nalazi se u mesu, ribama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. 

Sok Frutek mama sadržava toliko vitamina B12 koliko ga ima u približno 6 jaja!

Cink je bitan u procesu sinteze DNK te za normalnu plodnost i reprodukciju. Zato predstavlja obvezan sastojak u prehrani žena koje namjeravaju zatrudnjeti, a i njihovih partnera. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće te u razdoblju dojenja potrebe za cinkom se znatno povećaju, a i apsorpcija cinka u tim je razdobljima učinkovitija. Dobri su prirodni izvori cinka meso, jaja, mlijeko i sirevi.

Dnevne potrebe za cinkom zadovoljili bismo s približno 250 g govedine ili kilogramom pilećih prsa.

Ako zbog stila života ili drugih ograničenja ne konzumirate uravnoteženu i raznovrsnu hranu, za postizanje dovoljne količine bitnih hranjivih tvari možete si brzo, jednostavno i ukusno pomoći sa sokom Frutek mama.

Povećana potreba za tekućinom

U razdoblju trudnoće vrlo je bitna i hidratizacija tijela. Prenizak unos tekućine uzrokuje opće loše osjećanje, a može uzrokovati i zdravstvene probleme. U razdoblju trudnoće dovoljan je unos vode posebno bitan jer su potrebe povećane. Ako preporučen unos tekućine za odraslu ženu iznosi 2 litre, on je u razdoblju trudnoće povećan za 3 dl.

Kako je osnova majčinog mlijeka voda, potrebe za tekućinom nešto su veće i kod dojilja. Tako preporučujemo da dojilja popije 2,5 do 3 litre tekućine na dan (700 ml više od uobičajenih preporuka za odrasle žene). Potrebe se dodatno povećaju uz intenzivno znojenje ili za vrijeme vrućine.

Koristan, ukusan, praktičan

Sokovi Frutek mama u praktičnoj su ambalaži s poklopcem koji dobro brtvi i zato potpuno primjereni za nošenje u torbici. Tako je zdrava užina uvijek nadohvat ruke dok ste na putu.

U razdoblju trudnoće i dojenja potrebe organizma za vitaminima i mineralima znatno se povećaju. Povećane dnevne potrebe možete na jednostavan, zdrav i ukusan način zadovoljiti sokom Frutek mama: 2 dl soka zadovoljava pokrivanje približno 50% dnevnih potreba za folnom kiselinom koja je bitna za rast tkiva u trudnoći, za vitaminom C, vitaminima B1, B2, B6 i B12 te mineralima željezom i cinkom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije