Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbanje u predškolskoj dobi

Vježbanje u predškolskoj dobi

Vježbanje u predškolskoj dobi
  • Objavljeno: Utorak, 04.03.2014.
  • Broj pregleda: 931
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Igra kretanjem je neophodna za svako dijete

Kretanje spada u jednu od osnovnih potreba ljudskog organizma pa tako i organizma svakog djeteta.

Informatičko doba dolazi sve više do izražaja. Sve je veći broj roditelja koji djetetu zbog straha od ozljeda zabranjuju igru u kretanju i zamjenjuju je igrom pred računalom, tv-om ili sa pametnim telefonom. Ovaj pojava naziva se hiperprotekcionizam. Navest ćemo niz pozitivnih primjera kako redovito kretanje  utječe za normalan rast i razvoj.

Glavna je karakteristike djece predškolske dobi da su stalno u pokretu i imamo dojam da se nikada ne mogu umoriti. Sva kretanja koja izvode preko dana za njih su, u biti, igra. Igra je neophodna potreba svakog djeteta i važan je faktor u razvoju antropološkog statusa, a svakako je i dio odrastanja. Premalo se naglašava činjenica da tjelesna aktivnost u toj dobi utječe na kognitivni razvoj djeteta. Ukoliko nema podražaja izvana, ne stvaraju se sinapse u mozgu! Uzmemo li navedeno u obzir, trebali bismo  se zapitati da li je pametno pustiti dijete da sjedi pred tv-om ili bismo ga trebali poticati na kretanje i socijalne kontakte?

Zbog životnog ritma, koji je roditeljima nametnut, i  informatike koja se uvukla u sve sfere života, ovo su vjerojatno prve generacije djece u povijesti čovječanstva koja se odgajaju uz  minimalnu količinu kretanja. Posljedice bi mogle biti vidljive već kroz nekoliko godina i to u raznim područjima djetetovog razvoja i zdravstvenog stanja.

Zna se da bez dovoljne količine kretanje nije moguć normalan fizički, emocionalni i fizički razvoj djeteta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije