Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Andropauza - muška menopauza

Andropauza - muška menopauza

Andropauza - muška menopauza
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2011.
  • Broj pregleda: 6.348
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećate li da gubite snagu, da ste manje izdržljivi, da vam nedostaje energije, da vam je libido (spolna želja) smanjen, da gubite na visini, da vam ponestaje životnog poleta, da vam bavljenje sportom više ne predstavlja zadovoljstvo, da vam erekcija nije očekivana, primijetili ste učestalije određene zdravstvene poteškoće, smanjen vam je interes za izvan obiteljsko druženje?

Ukoliko je odgovor na većinu upita pozitivan imate ozbiljne znakove andropauze.

Ona označava smanjene količine testosterona (muškog spolnog hormona) u tijelu. Njegova količina se nakon tridesete godine života smanjuje po desetljećima za oko 10%, te je u studijama dokazano da u 50-im godinama četvrtina muškaraca ima razinu testosterona koja može izazvati simptome andropauze.

Uz gore navedene tegobe dokazana je i povezanost s bolestima srčanog i krvožilnog sustava.

Testosteron se stvara u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, te utječe na djelovanje i razvoj mozga, kože, jetre, bubrega, kosti, koštane srži i spolnih organa.

Ako muškarac primijeti tegobe preporučen je najprije posjet obiteljskom liječniku, koji će uz opći pregled učiniti i tipične laboratorijske nalaze (razina testosterona i njegove bioraspoložive frakcije -slobodnog testosterona). Donja granica vrijednosti testosterona pri kojoj se, ukoliko postoje tegobe, preporuča terapija dogovorno je 12 nmol/L. Zbog dnevnog ciklusa produkcije testosterona uputno je nalaz mjeriti u uzorku krvi izvađene između 8 i 11 sati ujutro. Test se preporuča ponoviti ukoliko je nalaz nejasan, uz analizu i tzv. "slobodnog testoterona". U muškaraca s erekcijskom disfunkcijom i smanjenim libidom uz razinu testosterona, određuju se i vrijednosti gonadotropina (LH i FSH), kao i prolaktin te nalaz kolesterola i triglicerida.

U procjeni subjektivnog stanja pacijenta od koristi su i testovi za andropauzu (npr. ADAM test). Po dobivanju nalaza, pacijenta se preporuča uputiti na konzilijarni pregled urologu i/ili endokrinologu. Ukoliko su prisutne izražene psihičke smetnje pregled se upotpunjuje i mišljenjem, a po potrebi i terapijom od strane psihijatra/psihoterapeuta.

Po učinjenom kliničkom pregledu i dijagnostičkim pretragama, te uvidu u laboratorijske nalaze pacijentu se predlaže nadomjesna terapija testosterona, koja se može primijeniti na nekoliko načina: lijekovima koji se uzimaju na usta, injekcijama ili putem hormonskih flastera.

Hormonska nadomjesna terapija testosteronom ima za osnovni cilj postići zadovoljavajuću razinu testosterona uz što ugodniju primjenu za pacijenta.    

U prvom redu pozitivni rezultati se odnose na poboljšanje seksualne funkcije, pozitivne promjene u raspoloženju, te osnaživanje fizičkih i misaonih sposobnosti muškaraca u srednjoj i starijoj životnoj dobi.

Dužina primjene lijeka ovisi o brzini poboljšanja simptoma, kao i normalizaciji vrijednosti muškog spolnog hormona. Prve promjene očekuju se unutar 6-8 tjedana.

U muškaraca s karcinomom prostate ili novotvornom muške dojke ili izraženim smetnjama mokrenja zbog dobroćudnog povećanja prostate, te znatno povišenim vrijednostima kolesterola liječenje nije dozvoljeno zbog mogućeg pogoršanja osnovne bolesti. Redovite kontrole urologa potrebne se najčešće nakon 6,8 i/ili 10 tjedana, a nakon toga 3,6 i 12 mjeseci od početka primjene terapije.

Uz navedeno ne treba zaboraviti i opće preventivne mjere u održavanju psiho-fizičkog zdravlja te činiti redovite godišnje liječničke preglede.

Vjerojatni razlog zbog čega se muškarci još uvijek pravovremeno ne odlučuju na obradu pri pojavi simptoma je nedovoljna informiranost o andropauzi, kao i mogućnostima liječenja, te stav o nedodirljivosti tipično muških karakteristika. Poznata je šaljiva podjela faza u životu muškarca: a) mladost , b) srednja dob i c) nisi se nimalo promijenio!

Preporuča se muškarcima koji primijete smetnje koje upućuju na početke andropauze da ne čekaju predugo sa javljanjem najprije obiteljskom liječniku, a zatim i drugim specijalistima i ukoliko postoje razlozi i mogućnosti provedu terapiju. Na taj način u prvom redu pomažu svojem fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i onima u svojoj okolini jer negativne posljedice andropauze i njih mogu pogoditi.

ADAM  (Androgen Deficiency of Aging Man) TEST

Da

Ne

1

Imate li više od 50 godina?

 

 

2

Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjen libido (spolnu želju)?

 

 

3

Imate li teškoća sa slabijom erekcijom?

 

 

4

Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljvosti?

 

 

5

Jeste li primjetili smanjenje visine tijela?

 

 

6

Ne uživate u životu kao prije?

 

 

7

Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?

 

 

8

Osjećate li opčenito nedostatak energije?

 

 

9

Više se ne bavite sportom jednako često kao prije?

 

 

10

Zaspite li često neposredno nakon večere?

 

 

11

Imate li bolove u zglobovima i mišićima?

 

 

12

Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaj vrućine?

 

 

13

Umorni ste, a teško zaspite ili se rano budite?

 

 

14

Jeste li često napeti i nervozni?

 

 

15

Lako "planete" i ne možete se obuzdati?

 

 

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 777
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije