Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bezbolna oteklina u muškoj zoni

Bezbolna oteklina u muškoj zoni

Bezbolna oteklina u muškoj zoni
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Broj pregleda: 2.199
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tumori testisa

Uz pravodobnu dijagnostiku i odgovarajuću terapiju, izlječivost tumora testisa danas je vrlo visoka te doseže i do 95 posto.

Testis je organ s dvostrukom funkcijom, koji se sastoji od zametnih i potpornih stanica. Iz zametnih stanica procesom spermatogeneze nastaju spermiji, a potporne (Leydigove) stanice predstavljaju endokrini dio testisa iz kojeg se izlučuje muški spolni hormon - testosteron. Iako tumori mogu nastati iz obje vrste stanica, daleko su češći oni zametnog epitela, o kojima će u nastavku biti riječi.

Općenito, tumori testisa nisu česta bolest i čine manje od 1,5 posto svih tumora u muškaraca, iako im posljednjih 30 godina učestalost raste, osobito u industrijaliziranim zemljama. Najčešće se pojavljuju u mlađim dobnim skupinama, rjeđi su u djetinjstvu, a najrjeđe ih viđamo kod starijih. Uz pravodobnu dijagnostiku i odgovarajuću terapiju, njihova izlječivost vrlo je visoka i doseže i do 95 posto, dok je prije dvadesetak godina to bila bolest s gotovo isto tako visokom smrtnošću. Razlozi tome leže u boljem poznavanju bolesti, napretku dijagnostike i kirurške tehnike, a vjerojatno najvažnija je pojava novijih učinkovitijih lijekova i protokola kemoterapije te sofisticiranih metoda radioterapije. Upravo zato, vrlo je važno upozoravati muškarce u dobi od 15 do 40 godina, kad je pojavnost bolesti najviša, na potrebu urološkog pregleda opaze li ili napipaju bilo kakvu bezbolnu promjenu u testisima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije