Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dodatci prehrani za muškarce

Dodatci prehrani za muškarce

Dodatci prehrani za muškarce
  • Objavljeno: Subota, 10.04.2010.
  • Broj pregleda: 2.713
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je riječ o dodatcima prehrani, muškarci žele iste stvari kao i žene: bolje zdravlje, prevenciju bolesti i poboljšati izgled. Muškarci najčešće koriste sportske proizvode, kao što su kreatin za rast mišića, glukozamin i kondroitin za zdrave zglobove.

Kreatin

Kreatin se prirodno proizvodi u ljudskoj jetri, gušterači i bubrezima te se koristi u mišićnom tkivu za proizvodnju fosfokreatina, koji pomaže u formirati adenozin trifosfata (ATP), izvora energije za mišićnu kontrakciju. Koristi se za povećanje veličine mišića i izdržljivosti zbog povećane isporuke ATP-a u mišićima.
Nekoliko kvalitetnih istraživanja pokazuje porast mišićne mase uz upotrebu kreatina, kaže National Library of Medicine (NLM). Sveukupno, dostupni dokazi sugeriraju da kreatin ne povećava snagu.

Glukozamin-kondroitin

Glukozamin se prirodno javlja u zdravih hrskavica. Glukozamin sulfat je izveden iz školjki i škampa, jastoga i rakova ili može biti sintetiziran. Hondroitin je ugljikohidrat koji se prirodno pojavljuje u tijelu.
Glukozamin i hondroitin su gradivni blokovi hrskavice. Glavna je tvrdnja da oni smanjuju bol i poboljšavaju funkciju u pacijenata s osteoartritisom i mogu dovesti do popravka ili obnove zglobova.
Postoje dokazi za korištenje glukozamin sulfata u liječenju blagog do umjerenog osteoartritisa koljena. Potrebna su klinička ispitivanja za potvrdu sigurnosti i učinkovitosti, te za testiranje različitih formulacijama glukozamina.

Neke od ovih prednosti uključuju smanjenje bolova, vjerojatno zbog protuupalnog djelovanja glukozamina i poboljšanja funkcije zglobova. Iako su podaci neuvjerljivi, mnogi stručnjaci kažu da kombinacija glukozamina i kondroitin sulfata može biti djelotvornija nego kada se koriste odvojeno.

Tablete ribljeg ulja

Omega 3 masne kiseline, eikozapentaenonska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA), nalaze se u skuši, lososu, haringi, srdelama, inćunima i tuni. Dopune prehrani su izrađene od ekstrakta tih ulja, a DHA također može biti izvađena iz algi.
Brojne su zdravstvene koristi koje uključuju kontrolu kolesterola, snižavanje krvnog tlaka, te poboljšanje funkcije mozga i zdravlja srca.
Nekoliko studija ukazuju na to da ključne omega 3 masne kiseline snižavaju trigliceride, krvni tlak i smanjuju rizik od smrti, srčanog udara, nenormalnog ritma srca.

Ali dokazi za kolesterol nisu tako uvjerljivi. Iako je riblje ulje u mogućnosti smanjiti trigliceride, blagotvorno djelovanje na razinu kolesterola u krvi nije dokazano. Visoke doze mogu povećati rizik od krvarenja.

Arginin

Arginin je aminokiselina koju tijelo mijenja u dušikov oksid, koji uzrokuje opuštanje krvnih žila. Postoje tvrdnje da olakšava probleme povezane s erektilnom disfunkcijom. Arginin može pomoći liječiti stanja kao što su začepljene arterije, koronarna arterijska bolest, zatajenje srca i krvnih žila, otekline koje uzrokuju glavobolju (vaskularne glavobolje).

Ranije studije su pokazale da dodatci arginina mogu pomoći pri liječenju erekcijske disfunkcije u muškaraca s niskim razinama nitrata u krvi ili urinu.

Saw Palmetto

Saw palmetto je ekstrakt izveden iz plodova patuljastih palmi. Olakšava simptome povećane prostate ili benigne hipertrofije prostate (BPH). Mehanizam djelovanja nije dobro shvaćen, ali može biti povezan s protuupalnim učinkom zbog prisutnosti 5-alfa reduktaze, inhibitora u saw palmettu.
Brojne studije tvrde da poboljšava simptome benigne hipertrofije prostate (BHP) kao što je noćno mokrenje, protok mokraće i cjelokupna kvaliteta života, iako ne smanjuje veličinu prostate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije