Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Faktor muške neplodnosti

Faktor muške neplodnosti

Faktor muške neplodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.768
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O neplodnosti

Kada govorimo o neplodnosti, najčešće mislimo na par koji ne može začeti dijete zbog nekog medicinskog problema žene. Može vam pasti na pamet i slika žene koja zbog očajničke želje za djetetom pada pod utjecaj velikog emocionalnog stresa.

Često se previđa koliko velika može biti želja muškarca za djetetom i osnivanjem vlastite obitelji. Iako je neplodnost pitanje para, nešto s čim se moraju suočiti i riješiti zajedno, osoba koja prolazi kroz sustavne i neugodne preglede i pretrage može prolaziti kroz iznimno teško razdoblje suočavanja sa svojom neplodnošću.

Oni koji su započeli proces testiranja plodnosti znaju da je jedna od ključnih stavki testiranje muškarca. Od prosječno 15 do 20 posto parova koji bezuspješno pokušavaju začeti dijete godinu dana, polovina uključuje mušku neplodnost. Iz toga se može zaključiti da nije nimalo neobično kada muškarac ima poteškoća pri oplođivanju žene.

Prečesto, muškarci svoju neplodnost doživljavaju kao poraz svoje muževnosti - kao da je sposobnost oplođivnja ženskog jajašca presudan element njihove muškosti. Uz to, neki testovi plodnosti kojima se podvrgavaju muškarci mogu biti izrazito neugodni, pa čak i ponižavajući.

Kao da ni to nije dovoljno, neplodnost iziskuje ekstremne emocionalne napore i može biti izrazito mučna parovima koji se s njom suočavaju. Možda će bolje razumijevanje medicinskog problema i procedure pomoći osobama u vezi, i paru kao cjelini, suočiti se s neplodnošću.

Komentari

Najnovije

Najčitanije